Sosem jössz rá, kik és hogyan kasszíroznak istentelenül nagyot a hatszorosára emelt áramáron

Ki van ez találva.

Kétszeresen is kaszál az állam a felemelt áramáron, az állami MVM Csoport és Mészáros Lőrinc érdekeltségei keresnek rajta, az áfa miatt pedig dől a pénz az államkasszába is — írta csütörtökön a 24.

A lap arról írt, hogy

köszönőviszonyban sincsenek a tőzsdei árak

a múlt heti Kormányinfón elhangzott piaci árral, és az energiaellátás részleteit vesézve se látszik az ok a belengetett hatszoros áram-, illetve nyolcszoros gázáremelésre.

A lakossági ellátáshoz ugyanis nincs szükség áramimportra, így arra sem lenne szükség, hogy a tőzsdei árakhoz igazítsák a lakossági árakat, a villanyszámla összegét hatszorosára növelve.

A Kormányinfón elhangzottak alapján az átlag feletti fogyasztásnál kilowattóránkénti 242 forint jön ki, a bejelentés időpontjában a piacon azonban csupán 140-150 forint volt az átlagár.

A lakossági fogyasztás az összes magyarországi áramfelhasználás harmada, a Paksi Atomerőmű 2000 megawattóra energiát állít elő, a Mátrai Erőművel együtt pedig kiadja a 3000 megawattórát, ami

a lakossági fogyasztást fedezi.

Paks állítja elő a magyarországi energiafelhasználás közel 40 százalékát, és a legolcsóbban termeli az áramot, kilowattóránként 13 forint körüli áron, ehhez még 10 százalékot tesznek hozzá a hazai hőerőművek, összességében így a belföldi előállítás költsége 16 forintra tehető, írja a lap, hozzátéve, hogy innen nézve importra nincs szükség.

A fogyasztási díjként felszámolt ár (ami rezsicsökkentett áron 37,5 forint/kilowattóra) az áramból (6,13 forint/kWh) és a rendszerhasználati díjból (23,4 forint/kWh) tevődik össze, illetve van egy havi alapdíj is.

Ha csak az áram árát emelnék hatszorosára, akkor 80 forint lenne a piaci ár, a 242 forintos tarifa úgy jöhet ki, hogy

a rendszerhasználati díjat is megtöbbszörözik,

hívja fel a figyelmet a lap.

Ebben az esetben az állami MVM Csoport mellett Mészáros Lőrinc érdekeltségei járnak jól a brutális emeléssel, utóbbi biztosítja ugyanis egész Északkelet-Magyarországon az áramhálózati infrastruktúra üzemeltetését.

Megjegyzik, hogy ezekre még rájön a 27 százalékos áfa, így összességében az állam minden kilowattóra áramon

50,82 forintot kaszálna.

 

Valódi Hírek