Törés a Fideszben: Három képviselő nem szavazott az Európai Parlament felszámolásáról

Foszlik a kormányzó párt.

Három fideszes képviselő nem nyomott gombot, amikor kedden napirendre került az Európai Unió jövőjéről szóló Fidesz-KDNP-s javaslat. A jelenlevő kormánypártiak közül mindenki igennel szavazott, kivéve Navracsics Tibort, Gulyás Gergelyt és Kocsis Mátét, pedig ők is bent voltak az ülésteremben. Néhány másodperccel korábban mindnyájan nemet mondtak a DK módosítójára.

A Fidesz sajtóosztálya közben jelezte, hogy „Kocsis Máté és Gulyás Gergely bejelentést tett az Országgyűlés jegyzői felé, miszerint a szavazati összesítő nem tartalmazza a szándékuk szerinti eredményt, noha igennel kívántak szavazni”. Arról nem írtak semmit, hogy Navracsics miért nem szavazott.

A javaslat egyik előterjesztője Kocsis volt, kiegészülve Kövér László házelnökkel, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel és Simicskó István KDNP-s frakcióvezetővel. A javaslatuk arról szól, hogy mit kellene elérnie a kormánynak az EU átszervezéséről szóló vitában. Szerepel benne például, hogy

  • jelenlegi formájában fel kellene számolni az Európai Parlamentet,
  • és be kellene tiltani az uniós hitelfelvételt. Orbán Viktor kormányfő megszavazta.

Navracsics pedig kivételes helyzetben van, mivel tárca nélküli miniszterként éppen azon tüsténkedik, hogy hazahozza Brüsszelből a költségvetésből nagyon hiányzó EU-s pénzeket. A kormány a korábbi harcias retorikával ellentétben most nagyon engedékenynek mutatkozik Brüsszelben.

(444.hu)

Valódi Hírek