Itt a nagy magyar gázlekapcsolási terv, amelyről soha nem beszél a kormány

Benne van a tarsolyban.

Bár a kormányinfón Gulyás Gergely soha nem számolt be róla,

létezik egy nyilvános gázlekapcsolási terv,

amelyet a kormány abban az esetben alkalmazhat, ha az oroszok elzárják a gázcsapokat. A vészeseti terv szerint a nagyobb ipari szereplők gázfelhasználását korlátozhatják.

Az utóbbi hetekben felmerült, hogy Oroszország a tíznapos éves karbantartás végeztével nem kapcsolja vissza a gázt, ezzel pedig veszélybe kerülhet Európa éves gázellátása. A Gazprom az utóbbi időben jelentősen csökkentette a Németországba irányuló gázexportot, és akár teljesen le is állíthatják az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások miatt.

A Gázcsapok elzárására az Európai Bizottság egy intézkedéscsomaggal készül. Vész esetén az EB arra hívhatja fel a tagállamok figyelmét, hogy a gyárakban, ahol lehetséges, váltsanak olajra vagy szénre. Emellett ösztönöznék a nagy ipari felhasználók fogyasztásának visszafogását, illetve tájékoztatnák a lakosságot a hűtés és a fűtés visszafogásának fontosságáról.

Magyarországon jelenleg is nyilvános a vészeseti terv a gázszolgáltatás leállása esetére. A fölgázellátás-biztonsági vészhelyzeti terv három szintből áll, amelyből az első kettőt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, a harmadikat pedig Palkovics László technológiai és ipari miniszter vezetheti be.

Az első, előrejelzési szintet akkor lehet kihirdetni, ha kiderül, hogy rövid idő alatt jelentősen csökkenhet a gázimport mértéke. A szabály szerint ekkor a gázipari vállalkozásoknak naponta kell jelenteniük a MEKH-nak az ellátásról, azonban ez még nem érinti a lakosságot.

A második, riasztási szinten válsághelyzeti bizottság alakul az ellátási zavarok elkerülésért.

A harmadik, vészhelyzeti szinten beavatkozhatnak a gázszolgáltatásba is,

a cél ebben az esetben a lakosság, a kórházak és a szociális otthonok ellátása az ipari felhasználók fogyasztásának korlátozása révén.

Az utolsó esetben van egy gázlekapcsolási sorrend, amellyel arról határozhatnak, mely üzemeket vághatják le a gázszolgáltatásról. Elsőként a gázból áramot termelő vállalatok állhatnak át olajra, majd ezeket az élelmiszert nem előállító nagyipari üzemek. A helyzet súlyosságától függően ezek után következnek a kisebb ipari felhasználók.

2009. január 6-án, az orosz-ukrán gázvita során rövid időre leállt a Magyarországra érkező gázszállítás, és elrendelték a nagyobb ipari üzemek gázkorlátozását. Akkoriban leállt többek között az esztergomi Suzuki-gyár, a gyulai húskombinát és több más nagyobb gyár. Az Ausztriából érkező földgázsegély miatt már másnap, január 8-án elkezdték az intézkedések feloldását.

(G7 nyomán)