Szakértők: A rezsicsökkentés kivégzése miatt rengeteg ember fog kilátástalan helyzetbe kerülni

A kapkodás miatt pedig csak még nagyobb pánik lesz.

Felül kell vizsgálni a rezsicsökkentésről szóló döntését a kormánynak, figyelmeztetett a lakhatási szegénységgel foglalkozó Habitat for Humanity.

A szervezet szerint gondos számításokon alapuló,

sávos energiaárak

meghatározására lenne szükség, amelyek szociálisan célzott lakhatási és energiahatékonysági felújítási támogatások bevezetésével egészülnek ki. Erre lennének akár uniós források is, ha a kormány igénybe venné őket.

“A rezsicsökkentés átalakítása elkerülhetetlen volt. Azonban ez a mostani intézkedés átgondolatlan és pánikhoz vezethet, valamint továbbra sem a leginkább rászoruló rétegek számára jelent segítséget.”

– jelentette ki Feldmár Nóra, a Habitat for Humanity Magyarország szakpolitikai munkatársa.

A szervezet közleménye szerint a jelenleg meghatározott “átlagfogyasztói” státuszból sok

alacsony jövedelmű, rászoruló háztartás

is ki fog esni, akik a mostani gazdasági helyzetben kétségbeejtő szituációba kerülnek, és nem számíthatnak más támogatásra.

Egy vidéki családi ház például jóval nagyobb energiaigényű, és gyakran kevésbé energiahatékony, mint egy városi panel- vagy társasház, pláne, ha a benne lakók alacsony jövedelme miatt évtizedek óta nem volt lehetőség felújítani, írják. Így hiába spórolnak az ilyen ingatlanok tulajdonosai, gyakran a meghatározott érték feletti marad az energiafogyasztásuk.

Szintén kimaradhatnak a kedvezményezettek köréből a kétgyerekes családok, az egyedülálló szülők, vagy akár az idősek, illetve óriási bajba kerülhetnek azok, akik a gázfűtés vagy távhő hiányában villannyal fűtenek, figyelmeztetnek.

(via 444.hu)

 

Valódi Hírek