Bokros Lajos szerint csak parasztvakítás Orbánnak az EU felé bejelentett négy vállalása

Szerinte Magyarország nem kerül közelebb a blokkolt uniós pénzekhez.

Bokros Lajos, korábbi pénzügyminiszter szerint könnyen kijátszhatóak a kormány vállalásai, és ezek miatt az ország nem kerül közelebb az egyelőre zárolt uniós forrásokhoz. Az egykori pénzügyminiszter a Klubrádióban nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, a kormány négy vállalást tesz azért, hogy megkaphassa az uniós helyreállítási forrásokat.

Bokros Lajos szerint a kormány viszont nem az Európai Unió követeléseit, hanem az Európai Bizottság ajánlásait akarja végrehajtani a Gulyás miniszter által bejelentett csomaggal. A négy kormányzati vállalás (15 százalék alá csökkenteni a közbeszerzéseknél az egyszereplős tenderek arányát; korrupciós büntetőügyekben az ügyészség döntéseit meg lehet támadni a bíróságon; a törvényalkotás előtti társadalmi konzultációra időt biztosít a kormány; az uniós források jelentős részét az energiafüggetlenségre kell fordítani)

a volt pénzügyminiszter szerint szépségtapasz, sőt, parasztvakítás.

Mint a Klubrádiónak elmondta, a közbeszerzésekkel kapcsolatos vállalást könnyű kijátszani, például kormányközeli haverok megfizetésével, akik versenyképtelen ajánlatokat adnak be. A korrupciós bűncselekmények esetében továbbra is fennáll a kockázat, hogy az ügyészség visszadobja az ügyeket, viszont bírósági jogorvoslat csak akkor lehetséges, ha az ügyészség vádat emelt. Bokros szerint ráadásul a bíróságok sem függetlenek, ezért ő úgy látja,

a megoldás az lenne, ha az ország csatlakozna az Európai Ügyészséghez,

de ezt a kormány következetesen, szuverenitási okokkal magyarázva elutasít. A társadalmi konzultációval a volt pénzügyminiszter szerint legfeljebb csak lassítja és költségesebbé teszi a törvénykezést, ám a kormányt semmiben sem gátolja, hogy neki kedvező törvényeket alkosson.

Bokros Lajos megítélése szerint, Magyarország nem kerül közelebb a blokkolt uniós forrásokhoz.

A Bokros Lajossal készült teljes beszélgetés, ITT hallgatható meg.

Valódi Hírek