Kimondta az Alkotmánybíróság: Nem lehet építkezni a Balaton partjának 30 méteres sávjában

Hivatalos.

Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette azt a néhány törvényi passzust, amelyek megkönnyítették (volna) a Balaton-part beépítését. A testülettől tavaly az MSZP kért utólagos normakontrollt a természetes vizek védelmében.

Az ellenzéki párt azért kért felülvizsgálatot, mert szerintük a 2018-as törvény formailag a Balaton védelméről szól,

valójában kivételeket enged a part menti 30 méteres védősáv szabályozása alól, azaz miniszteri és kormányrendelettel ki lehet játszani a szabályokat.

„A Balaton szabályozási partvonalától számított 30 méteres sávon belül − a medencés kikötő és a hozzá kapcsolódó épületek kivételével − épület nem helyezhető el. Jogszerűen épített épület a Balaton szabályozási partvonalától számított 30 méteres sávon belül felújítható”

— áll az Alkotmánybíróság friss döntésében.

A döntésben az is szerepel, hogy „Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, a településrendezési tervben strandként, kempingként, zöldterületként, parttal érintkező közlekedési területként kijelölt építési övezet, övezet területének együttes nagysága és a tómederrel érintkező partszakaszának hossza összességében nem csökkenthető”.

Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója örömtelinek nevezte az AB döntését azzal kapcsolatban, hogy ne lehessen a partmenti sávokat szabadon beépíteni, kormányrendeletekkel kiskapukat találni, felszámolni a strandokat, nádasokat, kempingeket.

A szocialista politikus megköszönte az ellenzéki pártoknak, képviselőknek, civileknek a támogatást, és hozzátette, hogy folytatják a küzdelmet, mert állnak még a kerítések a strandok mellett sok helyen. A parton állva, egy zöld Lada elől bejelentkező politikus végül úgy zárta sajtótájékoztatóját: „a Lada zöld, az ég, az kék, a strandok pedig szabadok”.

(telex.hu)

Valódi Hírek