Varga Judit úgy tudja, ők nem vétóznak az EP-ben, hanem konszenzust keresnek

Ha csak úgy nem.

„A vétólogika helyett a konszenzus kultúrájában kellene gondolkodni” — mondta Varga Judit a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Felvezetésként a meccsek előtti térdelésről mondott pár szót az igazságügyi miniszter.

„Tartalmilag teljesen idegen a magyar nemzet történelmétől, hiszen nekünk nincs gyarmati múltunk, amiért lelkiismeret-furdalást kellene éreznünk, ezért ezt valamennyire provokációnak is tartom a szurkolóink és a magyar nemzet irányába egyaránt. Az már meg sem lepi az embert, hogy Európában

minden az ideológiáról szól”

— mondta.

Magyarország és az Európai Unió kapcsolatáról úgy fogalmazott, naiv dolog lenne nyugvópontot várni ideológiai téren,

„de el lehet jutni egy olyan állapotba, ahol mindenki megtalálja a maga számítását”.

Varga úgy véli, hogy az európai elit politikai programja elszakadt az európai emberek valós igényeitől. Hozzátette: ez főleg az Oroszország elleni szankciók kapcsán bukik ki, amelyek szerinte károsak és fokozzák a bajt.

A tagállami vétójog megvonásának napirendre kerülésével kapcsolatban Varga Judit úgy gondolja, ez a kezdeményezés valószínűleg nem fog megvalósulni. Ugyanakkor szerinte érdemes kontextusba helyezni a kérdést.

„Ellenfeleink gyakran használják a vétó kifejezést, amelynek a köznyelvben negatív felhangja van. A szerződések azonban

nem a vétójogot hangsúlyozzák,

hanem a konszenzusos és egyhangú döntéshozatalt. Nagyon nagy jelentősége van a fogalomhasználatnak”

— fogalmazott.

Azzal kapcsolatban, hogy a Pegasus-vizsgálóbizottság őt is meg akarja hallgatni, Varga azt mondta:

„Úgy gondolom, hogy ez is a frusztrált európai és hazai baloldal akciója, hogy a csúfos vereségük után próbálnak már átbeszélt, korrekten rendezett kérdéseket újranyitni és politikai álvitákat gerjeszteni”.

Beszélt még arról, hogy az extraprofitadó és a benzinárstop miatt valószínűleg újabb kötelezettségszegési eljárás indul majd Magyarország ellen.

„Szemellenzős és rugalmatlan felfogás, ha a bizottság ilyenkor is a békeidős belső piaci normákat akarja alkalmazni, hiszen egyrészt árstopok több helyen is vannak Európában, az üzemanyagárak pedig mára számos országban tarthatatlanná váltak”

— mondta, hozzátéve, hogy van precedens, amire hivatkozhat a magyar kormány.

A Ryanair-botrányról is mondott pár szót: szerinte a légitársaság viselkedése alapvetően nem fest jó képet a vállalat működéséről.

„Van jogi keret arra, hogy ezt az arroganciát, ami sok állampolgárunk számára nagyon sérelmes, közelebbről megvizsgáljuk. Ezért is rendelt el június 21-én soron kívüli témavizsgálatot az Igazságügyi Minisztérium a társasággal szemben. A Ryanair hozzáállásának

meglesz a következménye”

— fogalmazott.

Valódi Hírek