Kocsis Máté úgy tudja, a KDNP egy 8-12 százalékos párt lenne, ha önállóan indulna

Ennek révén, „nagy társadalmi többséget tudhatnak maguk mögött”.

„Az viszonylag merész dolog, hogy egy KDNP-s képviselő feláll itt az Országgyűlésben, és arról beszél, hogy melyik pártnak van joga vagy legitimációja frakciót alakítani, melyiknek nem. A KDNP már emberemlékezet óta nem indult önállóan, alig-alig látható a társadalmi támogatottsága” – fogalmazott az LMP-s Keresztes László Lóránt az országgyűlési törvény módosításáról szóló keddi parlamenti vitán.

Vélelmezhető, hogy erre a mondatra reagálva vette hosszasan védelmébe a kereszténydemokratákat Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

Kocsis az LMP képviselőjének címezve pontokba szedve sorolta, hogy a Fidesz miért nem lenne ma sehol, ha nem lenne a KDNP:

  • A KDNP az egyetlen történelmi párt az Országgyűlésben, és
  • a KDNP-nek kilenc egyéni mandátuma van, míg önöknek egy – mutatott az LMP képviselőjére.

Kocsis szerint a Fidesznek soha nem lenne ekkora társadalmi felhatalmazása a KDNP nélkül, de a végén még azt is hozzátette:

„Nekünk a KDNP miatt van kétharmados többségünk”.

Ezek után Kocsis összehasonlította a kereszténydemokratákat a Párbeszéd nevű – ahogy Kocsis fogalmazott – „gittegylettel”.

„Ezek életükben még egy választáson nem indultak el önállóan, rácsimpaszkodtak a szocialistákra”

— mondta Kocsis.

A frakcióvezető arról is beszélt, hogy lehet a KDNP-re megjegyzéseket tenni, de a KDNP a Fidesznek olyan támogatója, szövetségese, együttműködő partnere,

akikkel ők egy nagy társadalmi többséget tudhatnak maguk mögött.

„Abban ne legyen biztos, hogy a KDNP saját maga nem jutna be a parlamentbe. A kereszténydemokráciának a történelmi gyökereit ha megnézi, meg a társadalmi struktúráját, hogy vajon kik azok, akiket KDNP-szavazóknak tekinthetünk, ez egy 8–12 százalék közötti párt lenne Magyarországon”

— zárta a KDNP melletti védőbeszédét Kocsis.

(telex.hu)

Valódi Hírek