Bajban vannak Putyinék: nem tudják kifizetni a számláikat, órákon belül csődbe mehetnek

Ketyeg az óra.

Hosszú hónapok alkudozását követően vasárnap éjfélkor lejár a határideje Oroszországnak 100 millió dollárnyi kötvény kifizetésére, ezzel pedig

fizetésképtelenné válhatnak

— írja a Bloomberg hírügynökség. Bár az országnak elviekben lenne pénze kifizetnie a hitelezőit, a nemzetközi szankciók által azonban megtiltották, hogy külföldi bankoknak devizában fizessenek, így

pénzügyi nemfizetőkké minősülnek.

Oroszország a jelenlegi szankciós politika következtében számos szerződéses kötelezettségét nem tudja teljesíteni. Az európai uniós és az USA-beli politikának köszönhetően annyira leszűkültek az ország lehetőségei, hogy minden bizonnyal fizetésképtelenné válnak.

Az ország utoljára az 1918-as kommunista hatalomátvételt követően jutott csődbe, amikor megtagadták a cári hatalom által felvett hitelek visszafizetését. Bár a Vlagyimir Putyin által vezetett országot hónapok óta fenyegeti ugyanezen veszély, azonban eddig megtalálták a módját a számlák kiegyenlítésére.

Hivatalosan a fizetésképtelenség beálltát követően szokták kiállítani a hitelezők a nemteljesítési nyilatkozatot, azonban ők a szankciók következtében el vannak tiltva az oroszországi üzletektől. A kötvényesek abban reménykedhetnek, minél előbb véget ér a háború, és a hatalom rendezheti tartozásait.

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter bohózatnak nevezte az értesülést, miszerint fizetésképtelenné válhatnak. Szerinte ezt bárki mondhatja rájuk, de amíg ők képesek kifizetni a számláikat, nem nevezhetők fizetésképtelennek.

(Bloomberg/Telex)

Valódi Hírek