Emmanuel Macron keményen odaszólt Orbánnak: Mindent meg fogunk tenni, hogy Magyarország visszavonja vétóját

Készek elmenni az ésszerűség határáig a kompromisszum érdekében, de nem tovább.

„Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy Magyarország visszavonja a globális (társasági) minimumadóra vonatkozó vétóját”

— jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács péntek délután Brüsszelben tartott másfél napos ülése után.

Mint elmondta, a tanácskozáson szóba került a magyar kormány által blokkolt megállapodás sorsa, mivel az EU soros elnöki posztját július 1-jéig betöltő

Franciaország a hátralévő egy hétben mindenképpen szeretné tető alá hozni az egyezséget.

Macron közölte: készek elmenni az észszerűség határáig, de nem tovább, a kompromisszum érdekében.

Az OECD keretein belül 140 ország ért egyet az általános 15 százalékos minimum (társasági) adókulcs bevezetésével, ami az uniós vezetők szerint hatalmas bevételt eredményezne. Az Európai Unió szándéka, hogy egységesen csatlakozzon a nemzetközi megállapodáshoz,

a 27 tagállam közül egyedül a magyar kormány lóg ki a sorból.

Egy másik vétó dolgában azonban sikerült dűlőre jutni a EU-csúcson: a bolgár parlament pénteken megszavazta, hogy az ország ne akadályozza tovább az Észak-Macedóniával folytatott uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését, ami áttörést jelenthet a nyugat-balkáni bővítési folyamatban. Bulgária kétoldalú viták miatt 2019 óta gátolta Észak-Macedónia előrehaladását, és emiatt megszűntek az Albániával tervezett tárgyalások is, mivel az EU a két országot együtt kezeli.

Bulgária négy feltételhez köti a jóváhagyását, amelyet Észak-Macedónia továbbra is elutasíthat. Mark Rutte holland kormányfő sajtótájékoztatóján mindenesetre optimistán nyilatkozott, szerinte akár a jövő héten is megszülethet a megállapodás, amelyre a soros francia EU elnökség tett javaslatot. A csatlakozás előtt álló nyugat-balkáni országok vezetőivel csütörtök délelőtt találkoztak az EU27-ek, de az eszmecsere nem hozta meg a várt eredményt az akkor még teljes bolgár ellenállás miatt.

Az uniós vezetők pénteki tanácskozásán az energiaellátás és a gazdaság került a középpontba. Megbízták az Európai Bizottságot, hogy a jövő hónapban terjesszen elő vészhelyzeti tervet a gázellátás esetleges zavarainak a kivédésére.

Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök tájékoztatása szerint

Oroszország jelenleg 12 tagállamba teljesen vagy részlegesen leállította a gázszállításokat.

A politikus szerint kedvezően haladnak a tárgyalások az új beszerzési forrásokról, de energiatakarékosságra is szükség lesz. Ha minden európai háztartásban két Celsius fokkal csökkentenék a fűtést, illetve ennyivel magasabb hőmérsékletet állítanának be a légkondicionálókban, azzal kiváltható lenne az Északi Áramlat I vezetéken érkező teljes orosz gázimport, hívta fel a figyelmet.

Alexander De Croo belga kormányfő közölte: a tagállamoknak már a nyáron össze kell hangolniuk az erőfeszítéseiket, hogy télen elkerüljék az ellátási problémákat vagy az áremelkedést.

Korábban az Országgyűlés határozatban utasította el a globális minimumadó bevezetésére vonatkozó európai uniós irányelv elfogadását – a dokumentumot 118 igen szavazattal, 32 ellenvoks és 6 tartózkodó szavazat mellett fogadták el. A Gazdasági bizottság kivételes eljárásban tárgyalt előterjesztésében az szerepel, hogy az Országgyűlés ellenzi a multinacionális csoportokra az unióban alkalmazandó globális minimumadó-mértékről szóló tanácsi irányelv elfogadását.

(nepszava.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/06/23/friss-addig-vetoztak-orbanek-hogy-magyarorszag-nelkul-vethetik-ki-az-eu-ban-a-globalis-minimumadot

Valódi Hírek