Videóval: Az ukránok kilőttek egy orosz hajót a nemrég kapott Harpoon rakétákkal

Megerősítették, hogy ukrán erők megsemmisítettek egy hajót, ami a Kígyó-szigetre tartott.

Az ukrán erők a Nyugatról kapott Harpoon hajóelhárító rakéták első sikeres bevetését jelentették az orosz tengeri erők ellen – közölte a brit hírszerzés a napi jelentésében.

A bejegyzés szerint június 17-én a Szpaszatel Vaszilij Bekh haditengerészeti vontatóhajót lőtték ki, amely fegyvereket és személyzetet szállított a Fekete-tenger északnyugati részén fekvő Kígyó-szigetre.

A brit hírszerzés szerint az orosz hajó megsemmisítése megmutatta, hogy Oroszországnak milyen nehézségekkel kell szembesülnie, ha megpróbálja támogatni a Kígyó-szigetet megszálló erőit.

A bejegyzésben azt írják, hogy Ukrajna a nyugati fegyverekkel nagyrészt keresztűlhúzta Oroszországnak az irányú terveit, hogy ellenőrzése alá vonja a Fekete-tenger északnyugati részét. Ráadásul a Harpoonok árnyékában kétséges, hogy az oroszok partra tudnának szállni Odessza környékén.

Ukrajna védelmi minisztere a múlt hónapban jelentette be, hogy Dánia elkezdett Harpoon rakétákat szállítani Ukrajnának, ami szerinte több ország együttműködésének eredménye. Pénteken Ukrajna közölte, hogy erői két Harpoon rakétával eltaláltak egy orosz haditengerészeti vontatóhajót a Fekete-tengeren, ezt erősítette meg most a brit hírszerzés.

Videó:

(hvg.hu)

Valódi Hírek