Szakértők a hitelmoratóriumról: Elszabadul a pokol a kamatstop lejárta után — Aki megteheti, még most lépjen

Több tízezer forinttal is nőhetnek a törlesztőrészletek.

Augusztus 1-től csak az vehet részt az év végig tartó hitelmoratóriumban, aki ezt július 31-ig kérvényezi. Az ATV Híradónak nyilatkozó szakértők szerint ezt csak azoknak érdemes megtenniük, akiknek valóban pénzügyi problémáik vannak és nem tudnák fizetni. Aki kényelmi okokból marad a moratóriumban számolnia kell azzal, hogy annak lejárta után több tízezer forinttal is nőhet a törlesztőrészlete — írja az atv.hu.

Orbán Viktor miniszterelnök decemberben jelentette be a kamatstopot, amit később a jelzálogalapú hitelekre is kiterjesztettek. A hitelmoratóriumot a kormány elsőként június 30-ig hosszabbította meg ez a legfrissebb Magyar Közlöny szerint december 31-ig tart.

Barabás Gyula, a Széchenyi hitelszövetség elnöke úgy véli, a legnagyobb problémát a kamatstop felfüggesztése utáni időszak jelenti majd. Szerinte ugyanis kevés rá az esély, hogy kedvezőbb kamatkörnyezet legyen januártól, ezért azt javasolja, hogy azok, akiknek változó kamatozású hitele van, próbálják meg legalább azt tíz évre fix kamatozású hitelre cserélni.

„Akik ebben a helyzetben korábban így vették fel a hiteleket, azok mindenféleképpen egy előrelátó és felelős hitelfelvevők voltak, őrájuk ugye a kamatstop ráadásul nem is érvényesül, viszont azok akik egy éven belüli változó hitelekkel indították el ezt a kölcsönszerződést, azoknak azért lesznek problémáik, amikor a kamatstop és a hitelmoratórium véget ér”

— hívta fel a figyelmet Barabás Gyula.

A közlönyben azt is írják, hogy augusztus 1-től csak az vehet részt a moratóriumban, aki a bennmaradást július 31-ig kérvényezi a hitelezőjénél. Erdősi Éva szerint a moratórumban csak annak ajánlott maradnia, aki pénzügyi problémái miatt nem tudja törleszteni a részleteket. A hitelszakértő hangsúlyozta: „Aki megteheti, az most ne kérelmezze, hogy december 31-ig benne maradjon. Egyrészt nagyobb lesz a terhe is, ha majd kitolódik a futamideje, másrészről mindenki kezdjen el felkészülni arra, hogy azért nem ez az áldásos állapot marad a következő húsz évben, hiszen

a kamatok változni fognak, és a kamatstopból kikerülve kétszeres kockázatnak lesz kitéve az adós, akinek fizetnie kell, és nem is annyit, amennyit előtte, hanem annál lényegesen magasabbat”.

A hitelszakértő hozzátette: egy 10 milliós hitel esetén kamatstop és hitelmoratórium nélkül akár 20-30 ezer forinttal is nőhetnek a törlesztő részletek.

Videó:

(via, atv.hu)

Valódi Hírek