Putyin rendkívüli beszédében üzent a Nyugatnak: „A régi világrend természeténél fogva instabil”

Az orosz vezető beszédet tartott.

A tervezettnél egy órával később kezdődött el Vlagyimir Putyin orosz elnök beszéde a szentpétervári gazdasági fórumon — számolt be róla a Portfolio. Az orosz médiában korábban olyan hírek jelentek meg, miszerint Vlagyimir Putyin ma „rendkívül fontos” és „nagyon érdekes” beszédet fog tartani.

Beszédében az orosz vezető azzal vádolta a Nyugatot, hogy megpróbálja elszigetelni vagy megsemmisíteni a „rossz” államokat. Putyin vélekedése szerint a nyugati országok még mindig a múlt században gondolkodnak, és gyarmatként kezelnek más államokat.

A szankciókkal kapcsolatban azt mondta, hogy az országa gazdaságáról szóló borús előrejelzések nem váltak valóra, a bankrendszer pedig stabilizálódott. Ellenben azt állította, hogy az eu több mint 400 milliárd dollárt veszíthet az Oroszország elleni szankciók miatt.

Putyin úgy véli, hogy ennek a jelenségnek hosszú távú következményei lesznek egész Európában. Álláspontja szerint az európai gazdaság visszaesése „súlyosbítja a nyugati társadalmak mélyreható problémáit”.

Putyin szerint a világban „új hatalmi központok kialakulása és egyre nagyobb szerepvállalása” tapasztalható, és az egyetlen nagyhatalom köré épülő „régi világrend” „természeténél fogva instabil”. Az orosz államfő itt természetesen az Egyesült Államokra utalt.

Az orosz elnök kitért a globális élelmiszerhelyzetre, és tagadja moszkva felelősségét a kérdésben, illetve azt, hogy orosz hajók blokkolnák ukrajna élelmiszerexportját.

Putyin azzal is megvádolta az Egyesült Államokat, hogy pénzt nyomtat azért, hogy a globális piacokon elkapkodja az élelmiszereket.

Az Ukrajna elleni orosz invázió kapcsán az orosz államfő azt állítja, hogy

az úgynevezett „különleges katonai művelet” megindításáról szóló döntés nehéz, de kényszerű volt.

Putyin szerint Oroszország nyitott az együttműködésre „mindenkivel, aki érdekelt”, annak ellenére, hogy a Nyugat azt kívánja, hogy „az önelszigetelődés útját válassza”. Az orosz elnök hozzátette, sok olyan ország van, amely együtt akar működni Moszkvával.

(via, portfolio.hu)

 

Valódi Hírek