Navracsics Tibor közölte, Orbánék meghajolnak az EU akarata előtt, ha pénzt küldenek nekik

Már hajlanak a kompromisszumra.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az Európai Bizottság jogállamisági problémákra hivatkozva elutasítja a magyar kormány gazdaságélénkítési tervét. Az EB indoklásában többek között a magas korrupció, a közbeszerzési csalások és a pénzelosztási szabálytalanságok szerepel.

A magyar kormány

hajlandó kompromisszumot kötni

annak érdekében, hogy újra EU-s források érkezzenek Magyarországra — ezt Navracsics Tibor közölte a Euronewsnak. A kormány célja, hogy megoldódjon a régóta fennálló konfliktus, és hazánk utolsóként végül hozzájuthasson az uniós támogatásokhoz.

A regionális fejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter arról beszélt,

a magyar kabinet célja, hogy felgyorsítsák a tárgyalásokat, és év végéig megkössék a megállapodást.

A miniszter arról beszélt, az EB és a kormányzat között zajló tárgyalások a háttérben „elég jó megoldásokat” hoztak. „A közbeszerzés és a korrupcióval kapcsolatos kérdésekben is

olyan dolgokat javasolunk, amelyekkel a Bizottság szakértői egyet tudnak érteni.

Remélem, hogy politikai szinten is megállapodásra jutunk” — fejtette ki a volt uniós biztos.

Napokkal ezelőtt hagyta jóvá az EB a lengyel helyreállítási tervet, ennek következtében

a magyar kormány az egyetlen

(a hollandok tervét azért nem fogadták el, mert még nem nyújtották be — a szerk.) , amellyel mind ez idáig nem sikerült megállapodnia a Bizottságnak. A lengyel kormányzat a megegyezés értelmében vállalta, hogy számos jogszabályon változtat az uniós törvényeknek megfelelően, főként az igazságszolgáltatás területén.

Évek óta ismert, hogy a magyar politikai elit és a hozzájuk tartozó oligarchák rendszeresen az uniós adófizetők pénzét használják saját gazdagodásukra. A feltételességi mechanizmusnak köszönhetően az EU a pénzügyi érdekeinek veszélyeztetése esetén befagyaszthatja az uniós forrásoka erre — erre Magyarország és Lengyelország esetében került sor.

(Euronews/hvg.hu)

Valódi Hírek