Keményen üzent Magyarországnak az ukrán külügyminiszter, Kövér Lászlónak is beszólt

Nem érti, hogy viselkedhet így.

Interjút adott a hvg-nek Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere. A beszélgetésben szó esett a külföldi segítségről, a EU-s tagjelöltségről, a legutóbbi magyar-ukrán csörtékről és az ukrán társadalom helyzetéről is.

A külügyminiszter arra a kérdésre, hogy mennyire elégedett az országának nyújtott nyugati segítséggel, úgy felelt, hogy az „minden várakozást felülmúlt”, és nagyra értékelik. Rögtön hozzátette:

„De a háború olyan méreteket ölt, hogy a hatalmas segítség sem elég. Ez azonban nem a mi vagy a partnereink hibája. Az az Oroszország a bűnös, amely a február 24-én indított háborúban teljes hadigépezetét mozgósította Ukrajna ellen. Csak egy példa arra, mennyire súlyos a helyzet: a jelenleg a fő hadszíntérnek számító Szeverodonyeck térségében az orosz hadseregnek

tizenötször annyi ágyúja van,

mint az ukránnak. Ennyi is elég annak megértéséhez, hogy több fegyverre van szükségünk”

– szögezte le az elején Kuleba, aki további szankcókat is sürgetett.

Ezután kérdeztek rá, hogy mit a véleménye a magyar álláspontról, amit három részre osztott. A humaniárius segítségnyújtás tekintetében megint megragadta az alkalmat, hogy megköszönje mindazt Magyarországnak, amit ezen a téren eddig tett.

Az energetikai és személyes szankciók terén már nem ért egyet a magyar kormány álláspontjával, ahogy abban is véleménykülönbség van, hogy az ország nem engedi át az ország az Ukrajnába tartó fegyvereket.

„De nem értjük, milyen érvek szólnak a mellett, hogy védelembe vegyék, s kivonják a személyek elleni uniós szankciók alól Kirill pátriárkát, az orosz ortodox egyház fejét. Ennek semmi köze a vallásszabadsághoz, Kirill ugyanis szemet huny az orosz agresszió és az orosz hadsereg által elkövetett háborús bűncselekmények fölött”

Harmadrészt pedig kategorikusan visszautasította, ahogy a magyar kormány tagjai az ukrán állami vezetőkről beszélnek. Kövér László szavait teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte a nemzetközi kommunikációban.

Vannak vörös vonalak, amelyeket nem lehet átlépni, ezek közé tartoznak a személyeknek címzett sértések. Amit például Kövér László parlamenti elnök mondott néhány nappal ezelőtt, az teljes mértékben elfogadhatatlan a nemzetek közötti kommunikációban

A külügyminiszter azt is reméli, hogy hazánk nem változtatja meg az álláspontját, és a június végi EU-csúcson támogatni fogja, hogy Ukrajna kapja meg a tagjelölti státust.

„Ukrajna és Magyarország egymás szomszédja, és

történelmi barátság

köti össze a két nemzetet. Magyarország és Ukrajna is európai állam, Oroszország pedig Európa-ellenes pályán halad. Úgy vélem, hogy a szomszédoknak és a valódi európaiaknak együtt kell működniük a társadalmaink alapvető értékeinek védelmében. Mivel igaz ügyért harcolunk, és az isten is velünk van, győzni fogunk. És jobb a győztesekkel lenni, mint azokkal, akik végül vereséget szenvednek”

– fejtette ki álláspontját a külügyminiszter.

(via Mandiner)

Valódi Hírek