A DK nagyszabású módosító javaslatot nyújt be a 2023-as költségvetéshez (+videó)

A Budapest-csomag nevű javaslat komoly pluszpénzeket adna a politikai okokból kivéreztetett fővárosnak.

„Olyan ellenzéki politikusként, akinek szívügye Budapest, különösen fájdalmasnak tartom, hogy a törvénytelen kormány hosszú évek óta bünteti Budapestet.

Gyakorlatilag a főváros, amolyan mostohagyermek lett, a fideszes vezetésű kerületek kapnak pénzt, a többiektől elvonnak, összességében pedig a Fővárosi Önkormányzat oldja meg a dolgokat, ahogy akarja”

— mondta Gy. Németh Erzsébet csütörtöki sajtótájékoztatóján, hozzátéve:

„Ez pedig így nincsen rendben. Egy országban sincs olyan, hogy a főváros ilyen büntetést kapna a kormánytól, ahol ne fejlesztenék, támogatnák a várost, hanem csak elvonásokkal sújtják, hátráltatják. Ez pedig ma Magyarországon így van”

Gy. Németh Erzsébet közölte: a Demokratikus Koalíció költségvetési módosító javaslatot nyújt be, egy úgynevezett

Budapest-csomagot,

a 2023-as költségvetéshez.

A politikus elmondta: azért teszik ezt, mert számukra kiemelten fontos a főváros és annak lakói. Gy. Németh azt is hozzátette: személyesen ő maga is 24 évig volt fővárosi képviselő, 6 évig pedig frakcióvezető, utóbbi években pedig főpolgármester-helyettesként látta el feladatait.

„Én az országgyűlésben, nem egy választókerületet, vagy egy kerületet képviselek, én egész Budapestet képviselem a parlamentben, és minden egyes budapesti érdekét. Tudom, hogy mi kell a fővárosnak, mi kell az itt élőknek, és mi szolgálja az érdeküket. Ezért nyújtjuk be a Budapest-csomagot”

— fogalmazott, majd néhány fontosabb konkrétumot is kiemelt az említett Budapest-csomagból:

  • Egy európai város fontos jellemzője kell legyen a környezettudatos közlekedés, Budapestnek szüksége van környezetbarát új járművekre, alacsony padlós buszokra, villamosokra, trolibuszokra (ezekre 30-40 milliárd forintot költenének).
  • Égetően fontos, hogy a városi közösségi közlekedés normatív támogatását, két és félszeresére emeljék.
  • Az önkormányzati kezelésű belterületi utak felújítási és karbantartási normatív karbantartására, pedig 50 milliárd forintot szánnának.
  • A szolidaritási adó mértékét visszavinnék a 2011-es szintre, ami a főváros számára legalább 40 milliárd forint megtakarítást jelentene, ami minden megsarcolt vidéki és budapesti önkormányzatnak is nagy segítség lenne.

„Mindezt pedig kiválóan lehetne finanszírozni Rogán Antal minisztériumának költségvetéséből”

— tette hozzá a politikus.

„Természetesen tájékoztatni fogom a Budapest-csomag részleteiről a fővárost és a főpolgármestert is, viszont arra kérek most minden ellenzéki képviselőt, hogy támogassák a Demokratikus Koalíció javaslatát, mert ez a budapestiek és mindnyájunk érdeke”

— zárta sajtótájékoztatóját Gy. Németh Erzsébet.

Videó:

.

Valódi Hírek