Ennyi volt: Lezárta a Pegasus-ügyet a Központi Nyomozó Főügyészség, az indoklás több mint pofátlan

Nem vizsgálódnak tovább.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a jogosulatlan titkos információgyűjtés vagy leplezett eszköz jogosulatlan alkalmazásának bűntette miatt elrendelt nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette — írta közleményében a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán.

Tavaly nyáron robbant ki a Pegasus-botrány, miután kiderült, hogy a Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel

számos újságírót és ellenzéki politikust megfigyelt a magyar kormány.

Több esetben törvényszéki elemzés erősítette meg, hogy az eszközöket megfertőzték a Pegasusszal, ugyanakkor a megfigyelésekért egyetlen kormánytag sem vállalta a felelősséget.

Az Ügyészség most azt írja közleményében:

„A leplezett eszközök – így többek között információs rendszer titkos megfigyelése, lehallgatás – alkalmazását a magyar törvények szigorú feltételekhez kötik, az azt alkalmazó szervezettől elkülönülő

bírói vagy külső engedély szükséges az alkalmazásukhoz”

— írják, hozzátéve:

„Erre figyelemmel a regionális nyomozó ügyészség nyomozása során nem azt vizsgálta, hogy milyen szoftvert alkalmaztak a hatóságok, hanem azt, hogy a leplezett eszközök vagy titkos információgyűjtés során alkalmazott eszközök felhasználásának törvényi követelményei fennálltak-e”.

Majd közlik a konklúziót:

„A minősített iratokra is kiterjedő, széleskörű nyomozás azt állapította meg, hogy jogosulatlan titkos információgyűjtés vagy leplezett eszköz

jogosulatlan alkalmazása nem történt.

A sajtóban megnevezett személyek személyiségi jogainak védelme érdekében szükséges megjegyezni, hogy nem feltétlenül gyanúsítható bűncselekménnyel az, akivel szemben a hatóságok rendészeti vagy nemzetbiztonsági célból alkalmaztak titkos információgyűjtést.

A feljelentésben megjelölt esetekben vizsgálta a főügyészség, hogy okozott-e hátrányt az eljárás a megfigyelt személyeknek. Ilyen hátrány okozás a nyomozás adatai szerint nem történt.”