BRÉKING: 400 forint fölé lőtt az euróárfolyam

Történelmi rekordra gyengült a magyar fizetőeszköz.

Átlépte az euró-forint jegyzés a lélektani 400-as szintet, ezzel sosem látott mélységbe zuhant a magyar deviza értéke.

Hétfőn 15 óra után következett be az újabb történelmi mélypont, amikor is

400,179 forinton

jegyeztek egy eurót.

Először március elején, az orosz-ukrán háború kitörésekor kellett megbarátkoznunk a 400 forintos euró gondolatával. Akkor a fegyveres konfliktus kirobbanását követő első piaci ijedség és a feltörekvő eszközökre nehezedő eladói nyomás tolta a kritikus szintig az euró jegyzését, majd a 400-as határ érintése után visszafordult.

Az utóbbi hetek teljesen más képet mutattak, most már nem általános eladói nyomásról van szó, hanem egyre inkább a forintot célozták meg a befektetők. A jelek szerint a magyar devizát tekintik most a régióban a leggyengébb láncszemnek és a feltörekvő piacon is kevés ehhez hasonló gyengülést láttunk.

A Portfolio elemzése szerint a forint leszakadt a régiótól, mert miközben a háború kitörése óta a magyar deviza 10 százalékkal gyengült az euróval szemben, addig a lengyel zloty és a cseh korona gyakorlatilag stagnált.

Az utóbbi egy hónap alapján a régióval szemben még rosszabbul fest a forint, hiszen a lengyel és a cseh deviza több mint egy százalékos erősödése mellett esett több mint 4 százalékot.

Úgy vélik, a következő időszak egyik kulcskérdése az lehet, meddig tart ez az elszakadás, magyar szempontból az lenne az igazán kedvezőtlen, ha a befektetők tartósan elkezdenék árazni, hogy a forint lemarad a régiótól.

Valódi Hírek