Ma éppen melyik kávéhoz lenne kedve? – Kávékülönlegességek nyomában

A kezdő, fiatal kávéfogyasztók számára nem sokat mond egy-egy név, ugyanakkor mindegyik italnak megvan a maga szépsége. A kávék különbözhetnek zamatukban, aromájukban és persze küllemükben is, és általában mindenkinek van egy bizonyos kedvence, amelyet nem cserélne el semmiért. Önnek ismerős ez a szenvedély? Esetleg a legjobb kávékat szeretné felkínálni vendégeinek?

A következő pár sorban most alkotóelemeire bontjuk a legismertebb kávékat, és ha velem tart, megtudhatja, melyik illik igazán Önhöz vagy a vendégeihez.

A kávé jótékony hatásairól röviden

Nincs is jobb érzés annál, mint amikor a kedvenc kávénkat kortyolgatjuk egy fárasztó napon. Ehhez viszont egy jó kávégépre és némi kávéra lesz szükségünk. A megfelelő gépek például a kisebb-nagyobb vendéglátó egységekben nélkülözhetetlenek. A Kávégép Bolt kávéautomata kínálatában könnyen megtalálhatja ezeket.

Ez az ital elősegíti a zsírégetést. Védi a májat és csökkentheti a rák kialakulásának kockázatait.

Utánozhatatlan kávéitalok

Az egyik legközkedveltebb ital az espresso, amely szinte minden más kávé alapja. A koffeintartalma nem több, mint bármely más változatáé, viszont ebben sokkal töményebben érezhető. 7 g őrleményből 25-30 ml finomság készíthető, amit olasz honban ristrettonak neveznek. A lungo már 35 ml-es kiszerelést takar. Hazánkban a dupla presszókávé 50 ml.

Nem szabad megfeledkeznünk a cappucinóról sem. Egyesek szerint a sajátos nevét a kapucinusmajom csukja alakú mintájáról, színéről kapta, míg mások úgy vélik, hogy a capucinus szerzetesek ruhájáról. Egy egységnyi espresso, egy rész 60-70 fokos tej, illetve egy rész tejhab kell a 70 ml-es finomság elkészítéséhez. A tetejét kakaóporral vagy fahéjjal hintik meg. A legfontosabb az, hogy a tej semmiképpen se legyen túl forró, hiszen így megkeseredhet.

Még több kávé

A caffe latte a magyar köznyelvben tejeskávéként ismert. Összetevői között megtalálható egy rész espresso és három rész forró tej, amelyet akár vaníliával is forralhatunk.

A macchiato egy speciális espresso, amelyre a tálalást megelőzően felgőzölt tejhabot teszünk.

A latte macchiato esetében pedig 150 ml felhabosított tejbe öntünk egy 50 ml-es dupla adagot. A tetejére szintén jöhet a fahéjas kakaópor.

A melange tejeskávét valójában 3-4 kávéskanálnyi mézre öntjük, míg a wiener melange ital egyenlő az espresso kávé, a meleg tej és a csoki kombinációjával.

Az americano egy forró vízzel felhígított lungo, megspékelve némi espresso aromával.

Végül, de nem utolsósorban a német, hosszú kávé alacsony pörköléssel, durva őrléssel készített, savanykás elemeket tartalmazó változata is kedvelt, amely jókora koffeinadagot foglal magába.

Látja? Rengeteg lehetőségünk van, ha éppen különleges kávéra vágyunk, és a kínálatot is színesebbé teheti. A kávé egyébként még fogyasztható tejszínnel, likőrrel, jegesen, whiskyvel, sőt még tojássárgájával is.