A szépség és a fiatalság megőrzése nemcsak hiúsági, hanem az egészség szempontjából is lényeges kérdés, legalábbis amennyiben természetes módon, a megelőzésre és az egészséges életvitelre helyezzük a hangsúlyt, és mindent megteszünk ezek érdekében.
Az utóbbi évek legfelkapottabb termékei közé tartoznak a BodySelect Premium Supplements kollagénes készítmények, italporok és kapszulák. Mára már közismert, hogy a kollagéntermelés az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken, és ennek hatását látjuk a ráncosodó, öregedő bőrön, a ritkuló, vékonyodó hajon és az egyre nehezebben mozgó ízületeken. Sajnos sokszor már csak akkor foglalkozunk ezekkel a problémákkal, amikor jelentkeznek, pedig a megelőzésnek ezen a területen is nagy szerepe lenne.
Mi a kollagén?
A kollagén a szervezet építőköveinek, a fehérjéknek az egyik, a legnagyobb mennyiségben előforduló fajtája. Mindenben megtalálható: a csontokban, a fogakban, az izmokban, inakban, ízületekben, szalagokban, vérerekben, szövetekben. Szerepet játszik a szervezet szerkezeti épségének, rugalmasságának fenntartásában.
A szervezet képes előállítani, azonban termelése a kor előrehaladtával, már a 20-30-as éveinktől kezdve lassul. Jó hír azonban, hogy természetes és mesterséges forrásokból pótolható, így amennyiben tudatosan tennél az öregedés ellen, jó, ha ennek megfelelően táplálkozol, és időben megkezded a kollagénpótlást.
A kollagén hiánya korai ráncosodáshoz vezethet, gyenge izomzatot eredményezhet, ízületi fájdalmakat okozhat, de akár bélproblémák okozója is lehet. A nem megfelelő táplálkozás, életmód is eredményezheti a kollagénszint idő előtti csökkenését.
Mire jó a kollagén?
A kollagén, ahogy a görög elnevezés is utal rá, egyfajta ragasztóanyag, a fehérjetömeg ⅓-a. Ami nőként talán a legjobban érdekli, az az, hogy a kollagén feszesíti a bőrt – hiszen annak mintegy ¾-e kollagén – így késlelteti az öregedés jeleit, és támogatja a bőr egészségét.
A kollagénnek 25 különböző típusa ismert. Az I. típusú kollagén építi fel a bőrt, a csontokat, az érfalakat, az inakat, a szem szaruhártyáját és a fogakat. A II., IX., X. és XI. típusú kollagén a porcok fő alkotóeleme, a második leggyakoribb pedig a III. típusú, amelyet a kötőszövetek tartalmaznak.
A halkollagének szerepe
Az állati eredetű szervezetek, így a halak is tartalmaznak kollagént. A halkollagént a tengeri halak pikkelyéből és bőréből vonják ki ún. hidrolízis során. Az így keletkezett halkollagén-peptid színtelen és szagtalan, így könnyen oldódik. Amennyiben ízmentesen fogyasztanád, érdemes kapszula formában megvásárolni.
A halkollagén 18 aminosavat tartalmaz, ebből 8 esszenciálisat, ráadásul csak I.-es és II-es típusú kollagén található benne, így nem annyira komplex fehérje, mint a marhából kivont, viszont könnyebben felszívódik, emészthetőbb, ami miatt előnyös lehet gyomor- vagy bélpanaszokkal küszködők, valamint az autoimmun betegségben szenvedők számára.
Környezettudatos fogyasztóknak előnyösebb lehet, mint a marhakollagén, hiszen a halászat során felhasználatlan állati maradványokból készül.