„Már tárgyalni sem kellene” — A polgári engedetlenségi akciót szervező gimnázium tanára nagyon kiakadt (+videó)

„Nagyon sokszor hittük azt, hogy ennél már nincs lejjebb, és mégis van”.

Tollner József, a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium egyik tanára szerint nem igaz, hogy nincsen forrás a pedagógusok által követelt fejlesztésekre, úgy véli, a kormány „tudatosan építi le” az oktatási rendszert — fejtette ki a tanár az ATV-nek.

Korábban mi is beszámoltunk róla,​ a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanárai polgári engedetlenségi akciót hirdettek. Azt ígérik, szeptemberben el sem kezdik az új tanévet, ha addig nem változik a helyzet.

Tollner József, a gimnázium egyik tanára az ATV Start című műsorában úgy fogalmazott, nem a teljes tanári kar csatlakozott, ugyanis kevés idő állt rendelkezésre az akció megszervezésére, és voltak, akik hiányoztak ebben az időszakban, ezért róluk nem tudni, hogy nem tudtak, vagy nem is akartak csatlakozni.

Tollner elmondása szerint mindenesetre sokan támogatják őket és szolidaritásukat fejezik ki akciójukkal kapcsolatban. Mint mondta, remélik, hogy többen követik is majd a példájukat. Az iskola tanára hangsúlyozta, az idei érettségiket még megtartják.

A tanár szerint Pintér Sándor belügyminiszter „belépője nagyon elkeserítő volt”.

„Semmit nem ígért,

megfenyegetett bennünket,

nem élhetünk a jogainkkal, a sztrájktörvényt gyakorlatilag lenullázták” – nehezményezte. Azt sem szabad elhinni, hogy azért nem fejlesztik az oktatást, mert nincs rá forrás – tette hozzá Tollner, aki szerint

„egyszerűen egy tudatos leépítés és az áldozatok kiszipolyozása történik”.

A műsorban felteszik a tanárnak a kérdést: „De milyen érdeke lehet bármely ország kormányának az ügyben, hogy a polgárai ne kellően műveltek, tanultak legyenek? Jó ez kormánynak?”

A tanár úgy válaszol, a kormány „talpon maradásához jó lehet”, majd hozzáteszi,

„Ahhoz, hogy ne neveljenek az iskolák kritikusan gondolkodó, vitatkozni merő embereket, ehhez lehet, hogy jó… De ez a kormány talpon maradásához jó csak”.

Tollner egyébként úgy gondolja, hogy már tárgyalni sem kellene, csak cselekedni, hiszen a 2010-es évek óta egyeztetnek a szervezetek – eredménytelenül.

„A rosszabbnál is rosszabb helyzetbe kerülünk. Nagyon sokszor hittük azt, hogy ennél már nincs lejjebb, és mégis van”

– fogalmazott a tanár.

Videó:

(via, atv.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/06/09/polgari-engedetlenseg-dramai-levelben-kozolte-a-budaorsi-tantestulet-hogy-megtagadnak-az-erettsegiztetest

Valódi Hírek