Lesújtó képet mutat az új Eurostat minimálbér-statisztika: A mezőny végén kullog Magyarország

Kilátástalan helyzetbe sodorta hazánkat Orbánék gazdaságpolitikája.

Az MTI is közölte Eurostat friss adatait a 2022-es minimálbérre vonatkozóan az Európai Unió tagállamaiban. Ez az euróban számított nemzeti havi minimálbért (bruttó) jelöli az egyes tagállamokban.

A huszonhét uniós tagországból huszonegyben létezik általános állami minimálbér, ám a mértékében nagyon komoly eltérések láthatók. Ebből kiderül, hogy az Eurostat 2022-es adatai alapján Luxemburgban messze a legmagasabb a minimálbér. A legalacsonyabb bért Bulgáriában fizetik, ezt követi a lett és a román minimálbér.

A negyedik legalacsonyabb a magyar minimálbér,

ami forintban bruttó kétszázezer forint, az árfolyamváltozások miatt azonban 541 eurós értékkel szerepel.

Luxemburg után Írország és Hollandia van az élen,

Magyarország így nézve már csak hátulról a negyedik.

A minimálbér az egyik legfontosabb munkaerőpiaci szabályozási eszköz. Ha sokkal alacsonyabb, mint a dolgozók által ténylegesen megtermelt érték, akkor a vállalatok ki tudják használni a dolgozóikat a magasabb profit érdekében. Viszont ha rákényszerítik a cégeket, hogy többet fizessenek, mint az ilyen dolgozóik által létrehozott érték, életképes cégek mehetnek tönkre. Ebből leegyszerűsítve az is következik, hogy adott esetben növelheti is a foglalkoztatást a minimálbér-emelés — jegyzi meg a Szabadeurópa.

Grafikon:

(via, MTI / szabadeuropa.hu)

(Kiemelt kép: alternativgazdasag.fandom.com)

Valódi Hírek