„Velünk nem egyeztettek” — Nagyon kibukott Orbán megszorítócsomagja miatt a fideszes polgármester

Ezt is az emberek fogják megfizetni.

A kormány nem egyeztetett az önkormányzatokkal arról, hogy a rezsivédelemből ki kell lépniük az önkormányzatoknak és a gazdálkodó szervezeteknek — mondta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere az ATV Híradójának.

Mint arról beszámoltunk, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorának nyilatkozva jelentette be azt az óriási megszorítócsomagot, amellyel a kormány a kizsigerelt államkasszán kívánja a lyukakat betömködni.

„A közvilágítás az nem a polgármesternek szól, meg nem űrlényeknek szól, hanem az adott településen élő embereknek, családoknak.

Nyilván jól esett volna, ha vannak egyeztetések és például látjuk, hogy milyen számítás alapján mondta a miniszter úr azt, hogy ezt az önkormányzatok mindegyike ki tudja maga gazdálkodni. Én ebben kicsit borúlátóbb vagyok”

— fogalmazott Cser-Palkovics, aki hozzátette: nem hisz abban, hogy a város ki tudja gazdálkodni az így elvont pénzt. Úgy számolt, hogy évente

évente 2-3 milliárdos többletköltséget jelent majd,

ha az önkormányzat kiesik a rezsivédelemből.

„(…) ez ugyanúgy érinti a magyar embereket és magyar családokat, hiszen nekik biztosítjuk ezeket a szolgáltatásokat, és fontos lenne, hogy a másik oldalon az állam lehetővé tegye számunkra, hogy a bevételeinkhez hozzájuthassunk. Innentől kezdve

nincs lehetőség kkv-adókedvezményre,

mert abból lehet finanszírozni ezeket a kiadásokat. Fontos, hogy hozzányúlhassunk a díjainkhoz és a veszélyhelyzet e tekintetben véget érjen és lehetőségünk legyen bevételi oldalon is valamit tenni”

— fogalmazott.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke azt mondta a megszorításról: számos helyen kevesebb jut majd településrendezésre, sportra és kultúrára.

„A vállalkozókat képviselő szervezetek szerint a mikro- és kisvállalkozásokat, azaz a kis családi cégeket érinti majd legrosszabbul”

— mondta.

Valódi Hírek