Sopronban ült össze a kormány, elfogadták a 2023-as költségvetés tervét (+fotók)

800 milliárd forintot szeretnének beszedni Orbánék.

Három napos kihelyezett ülést tart a kormány Sopronban, ahol véglegesítik a 2023-as büdzsé számait, Varga Mihály kedden adja át Kövér Lászlónak a jövő évi költségvetési javaslatot.

Orbán Viktor ötödik kormánya, amelyben a korábbi tárcavezetők mellett több új miniszter is van – Csák János, Nagy Márton, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, de régi-új arcok is Navracsics Tibor és Lázár János személyében – ciklusindító tanácskozáson készül fel a covid okozta válság utáni és az orosz-ukrán háború miatti nagy gazdasági-politikai kihívásokra — számolt be róla az atv.hu.

A kormányülés központi témája a 2023-as költségvetés és adótörvények benyújtása lesz. Varga Mihály pénzügyminiszter jövő hét kedden az Országházban nyújtja be Kövér László házelnök számára a jövő évi költségvetési javaslatot.

Orbán Viktor miniszterelnök az új kormány megalakulása után egy Facebook-videóban bejelentette, hogy mivel a háború elhúzódik, a brüsszeli szankciós politika pedig nem javul és ez együtt drasztikus áremelkedéshez vezet,

egyre nehezebb és költségesebb megvédeni a családokat

és a honvédséget is meg kell erősíteni – ezért extraadókat vet ki a kormány.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a Kormányinfón bejelentették a részleteket is: 2022-re és 2023-ra, nyolc ágazatban vetik ki a különadókat, a profiton felül keletkezett extraprofitra,

így 800 milliárd forintot szeretnének beszedni.

Mivel a költségvetést és az államadósságot féken kell tartani, idén 4,9 százalékos, jövőre 3,5 százalékos GDP-arányos hiánynak kell kialakulnia. A költségvetési kiadási oldalon is csökkentések lesznek, hogy elérjék a kívánt hiánycélt, de mindezt úgy, hogy a kormány eddigi „eredményeit” megtartják, így a rezsicsökkentést is.

Ennek érdekében a minisztériumok költségvetési kiadásait is csökkentik – a tervek szerint 5-10 százalék közötti mértékben -, valamint az állami beruházásokat átütemezik. A kiadások csökkentése 60 százalékban, míg a bevételek növelése 40 százalékban járul a hozzá a hiánycél eléréséhez.

Az már eldőlt, hogy a benzinárstop marad, a magyar rendszámú/forgalmi engedéllyel rendelkező autósok számára biztosítják 480 forintos hatósági áron az üzemanyag-vásárlást,

Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indíthat emiatt.

A kormányülésen várhatóan arról is döntenek, hogy az élelmiszerárstopot és a kamatstopot meghosszabbítják-e a jelenlegi formájában július 1-je után is.

Fotók:

(via, MTI / atv.hu)

Valódi Hírek