Nulla százalékos áfát követel a DK az alapvető élelmiszerekre (+videó)

Nincs más megoldás, meg kell lépni.

A történelmi inflációra és élelmiszer-drágulásra tekintettel a Demokratikus Koalíció múlt pénteken egy négy pontból álló, inflációt ellensúlyozó javaslatcsomagot nyújtott be az Országgyűlésnek — közölte sajtótájékoztatóján Dávid Ferenc, a DK gazdasági szakértője csütörtökön.

Mint Dávid Ferenc elmondta, a határozatban szereplő szakpolitikai javaslatokról eddig Varju László és Oláh Lajos számoltak be részletesen.

„Amikor arról beszélünk, hogy a kormánynak ellensúlyoznia kell a rekordmagas inflációt, sokféle segítségre gondolhatunk, a leginkább kézenfekvő beavatkozás mégis az, ha kifejezetten az áremelkedést akarjuk megállítani, méghozzá

az általános forgalmi adó csökkentéssel”

— mondta Dávid Ferenc, aki ismertette a DK módosító javaslatait:

  • Az eddig látott megszorítások és adóemelések helyett, csökkentse az általános forgalmi adót.
  • Az alapvető élelmiszerek és számos termék esetében az áfát, idén végéig nulla százalékra kell csökkenteni, jövő évtől pedig mindössze 5 százalékra.

Ezt végre kell hajtani az alapvető élelmiszerek, a munkahelyi étkezés, a gyermekápolási termékek, a női higiéniai termékek, a napelemek és egyéb megújuló energiatermékek – amik kifejezetten gazdaságélénkítő intézkedések -, valamint a lakóépületek energiakorszerűsítése esetében — tette hozzá.

A gazdasági szakértő elmondta: az áfacsökkentésre kiválasztott termékkategóriák, egyik része azt célozza, hogy „megállítsuk a mindennapi élethez szükséges alapvető dolgok árának az emelkedését”.

Hangsúlyozta: ez a csomag egyszerre fékezné a drágulást és élénkítené a magyar gazdaságot. Ez nagyjából éppen az ellenkezője a Fidesz megszorító csomagjának és az adóemelések politikájának.

„A Demokratikus Koalíció azt javasolja a Parlamentnek, hogy az eddig látott megszorítások és adóemelések helyett, csökkentse az áfát! A Fidesz a megszorítások és az adóemelések pártján áll. A DK ezzel szemben az áfacsökkentést támogatja”

– jelentette ki Dávid Ferenc.

Videó:

.

 

Valódi Hírek