Kiderült, miért lehetett bent a parlamentben Orbán eskütételén Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc

Kálmán Olga tett fel kérdéseket az üggyel kapcsolatban.

Írásbeli kérdést intézett a miniszterelnökhöz Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció képviselője, aki egyebek mellett azt kérdezte Orbán Viktortól:

„Kinek a meghívására és miért lehetett jelen Mészáros Lőrinc az Ön miniszterelnöki eskütételén?”

Emlékezetes, hogy Orbán eskütételének napján bejárták a sajtót azok a fotók és videók, amelyek tanúsága szerint Orbán felcsúti strómanja és aranyásó felesége az ország házában parádéztak.

Puccparádé: Így vonult fel a komplett NER-elit a Parlamentben Orbán beiktatásán (+videó)

.

Kálmán Olga szerint a miniszterelnök újraválasztása „ünnep volt a Nemzeti Együttműködés Rendszerének oligarchái számára, hiszen nem jelentett kevesebbet, mint hogy – hacsak valami közbe nem jön – további négy évre biztosított kivételezett helyzetük, lehetőségük a közpénzek megcsapolására, a közvagyon megdézsmálására”.

A DK politikusa emlékeztetett:

  • az Európai Bizottság szerint a magyarországi közbeszerzéseknél kifejezetten magas (39%) az egyetlen ajánlattal lebonyolított eljárás, miközben ennek az aránynak az EU elvárásai szerint 20 százalék alatt kellene maradnia.
  • Tóth István János, a Korrupciókutató Központ igazgatója kimutatta, hogy a NER-hez kötődő személyes kapcsolat több mint hétszeresére növeli egy cég nyerési esélyét valamely közbeszerzési eljárásban.
  • 2011 és 2021 között 12, a Fidesszel közismerten jó viszonyt ápoló üzletember 42 cégénél landolt az EU-s finanszírozással kiírt közbeszerzéseken elnyerhető pénz több mint egyötöde, 21 százaléka.

Kálmán Olga szerint ez vezetett oda, hogy az Európai Bizottság megindította Magyarországgal szemben a jogállamisági eljárást, felfüggesztve a hazánkba érkező uniós támogatások jelentős részét.

Kálmán Olga még a 12 üzletember közül is kirívónak tartja Mészáros Lőrinc helyzetét,

aki Magyarország leggazdagabb emberévé vált,

másrészt a 2010-17 között 476 milliárd forint értékű megbízást nyert el, amiből 396 milliárd forint (83%) uniós támogatás volt.

Így tehát már érthető, hogy Mészáros Lőrinc és újdonsült felesége kitörő boldogságának adott hangot, másrészt viszont feltűnő, hogy ezen a napon, – amikor meghívott vendégek csak külön engedéllyel léphettek be az épületbe -, egyáltalán jelen voltak.

Kálmán Olga ebből azt a következtetést vonta le, hogy a kormányfő már a látszatra sem ad, hogy a politika nem fonódhat össze a gazdaság szereplőivel, aki ennyi közpénzt kap az államtól, annak a meghívása az eskütételre, „finoman szólva is visszatetsző”.

Kálmán Olga ezért hét kérdésre várt választ Orbán Viktortól:

  • Kinek a vendégeként lehetett jelen Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea a miniszterelnök-választáson és a miniszterelnöki eskütételen?
  • Mi indokolta a házaspár meghívását?
  • A fentebb ismertetett adatok fényében nem érzi-e aggályosnak Mészáros úr önhöz és kormányához fűződő amúgy is közismerten bizalmas kapcsolata ilyen módon történő külön hangsúlyozását?
  • Egyáltalán mit keres egy közjogi eseményen a legtöbb állami megbízást és közpénzt elnyelő vállalkozó?
  • Nem feltételezhető-e, hogy e gesztus az Európai Bizottság számára azt az üzenetet közvetíti, hogy a magyar kormánynak nem áll szándékában az uniós források kifogásolt kezelésében és elosztásában bármiféle változtatást végrehajtani?
  • Remélhető-e, hogy az effajta üzenet segíti a megindított eljárás mielőbbi és minél kedvezőbb kimenetelű lezárását, hogy a költségvetés hozzájuthasson azokhoz az uniós forrásokhoz, amelyeket a jelenlegi kétségbeejtő helyzetben
    nélkülözni kénytelen?
  • Bölcs és a magyar gazdaság szempontjából előremutató politikának tartja-e az efféle provokációt?

Kálmán Olga írásbeli kérdésére két hetes késéssel végül Orbán helyett Dömötör Csaba államtitkár válaszolt.

Dömötör arról magyarázott,

„a miniszterelnöki eskütételen és az ahhoz kapcsolódó rendezvényeken a hagyományoknak megfelelően meghívott vendégek széles köre vett részt. Részt vettek többek között ismert közéleti szereplők, a kulturális és tudományos élet jeles képviselői, a hazai nagyvállalatok vezetői, a történelmi egyházak vezetői, mint ahogy a diplomáciai testületek tagjai is.”

Dömötör hozzátette:

„Furcsának tartom, hogy miközben kiemelt érdeklődést mutat a meghívotti kör iránt, megválasztott képviselőként nem tartotta fontosnak a részvételt, mint ahogy képviselőtársaival más parlamenti eseményeken sem vesznek részt, beleértve a viták jelentős részét is.”

Dömötör személyeskedve korholó válaszában arról papolt, „méltatlan hozzáállás ez azok után, hogy pár hete parlamenti munkavégzéshez kérték választóik bizalmát.”

„Sugalmazásával ellentétben az uniós forrásokkal kapcsolatos viták nincsenek összefüggésben a miniszterelnöki eskütétellel. Álláspontunk szerint az uniós források járnak Magyarországnak. Azért dolgozunk, hogy maradéktalanul megérkezzenek, és a jövőben is jól szolgálják az ország gyarapodását.”

– hazudta válasza végén Dömötör Csaba.

(forrás: parlament.hu; címlapkép: Varga Imre / Blikk)

 

Valódi Hírek