Rendkívüli: Zendülés tört ki az orosz hadseregben, végezni akartak a katonák egy magas rangú tábornokkal

Lázadás tört ki.

Az ukrán hírszerzés (SZBU) közzétette egy birtokába jutott lehallgatott telefonbeszélgetés hangfelvételét, amelyen az egyik orosz zsoldos egy olyan zendülésről számol be, amelyben majdnem megöltek egy orosz tábornokot — számolt be róla az index.hu.

A telefonbeszélgetésben az orosz katona egy nőnek panaszkodott arról, hogy mi történt a fronton. Elmondása szerint Valerij Szolodcsuk vezérezredes személyesen látogatta meg az alakulatukat amiatt, hogy

a zsoldosok lázadozni kezdtek,

és nem akartak támadást indítani az ukránok ellen, mert a taktikai harccsoportjukban a 600 emberből addigra mindössze 215-en maradtak harcképesek, mindenki más megsebesült, eltűnt, vagy meghalt.

Ennek ellenére a tábornok ismét harcba akarta őket küldeni, ezért érkezett a helyszínre, ahol

azzal kezdett el fenyegetőzni, hogy megöli őket, ha nem engedelmeskednek a parancsnak.

Megfogta a pisztolyát, elkezdett a levegőbe lövöldözni, majd egyértelműen fogalmazott:

„Megöllek titeket, ha nem mentek harcolni!”

– mondta az orosz katona, majd hozzátette:

„Erre jött egy srác, aki azt mondta: »Gyere, és lőj le!«. Aztán fogta magát, előhúzott egy gránátot, és azt mondta: »Lőj csak le, és akkor együtt robbanunk fel«. Aztán a szpecnazosok is fegyvert fogtak ránk, mi meg rájuk. Röviden: kis híján lelőttük egymást”

– számolt be a telefonbeszélgetésen a katona, aki szerint ezután a tábornok végül jobbnak látta, ha a testőreivel távozik a helyszínről.

A zsoldos később azt is elmondta, hogy még húsz napot kellene leszolgálnia a szerződése szerint, de óriási veszteségeket szenvednek, ráadásul eredmény nélkül, semmit sem tudnak elfoglalni. A beszélgetés angol nyelvű leirata, valamint a hangfelvétel alább megtekinthető, meghallgatható.

(via, index.hu)

Valódi Hírek