Szijjártó Péter úgy értesült, a Kelet abszolút mértékben felzárkózott a Nyugathoz

A külügyminiszter szerint „a keleti nyitás politikája abszolút sikertörténet”.

Az ukrajnai háború miatt előálló újabb világgazdasági nehézségek komoly kockázatot jelentenek, de a kormány megvédi a rezsicsökkentés eredményeit, a nyugdíjakat és a teljes foglalkoztatást – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető csütörtökön a Nissho Hungary Precíziós Kft. újhartyáni gyáravató ünnepségén vett részt, ahol elmondta, hogy a japán tulajdonosi hátterű vállalat új üzemében optikai fóliákat fognak előállítani az elektromosautó-ipar számára. A beruházás értéke négymilliárd forint volt, amihez az állam 1,4 milliárd forint fejlesztési adókedvezményt nyújtott, így segítve 140 munkahely létrehozását.

Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy az elmúlt tizenöt évben új világgazdasági korszak kezdődött, rendkívüli átrendeződés történt, amelyben

„a Kelet abszolút mértékben felzárkózott a Nyugathoz,

gazdasági értelemben pedig ma már több aspektus tekintetében erősebb is”.

Közölte: míg 2007-ben a globális beruházások 80 százalékát nyugati tőkéből finanszírozták, és csak 20 százalékát keletiből, mára ez az arány teljesen megfordult, s a Kelet részesedése 70 százalékra nőtt, míg a Nyugaté 30 százalékra csökkent.

A keleti nyitás politikája nem politikai vagy ideológiai, hanem gazdaságpolitikai stratégia, és bár sokan bírálták,

abszolút sikertörténetnek számít

– tette hozzá.

Az elmúlt tizenkét évben Magyarország keleti irányú exportja 45 százalékkal, a keleti országokkal folytatott kereskedelem volumene 48 százalékkal nőtt, illetve tavaly például már a beruházások 60 százaléka kelet felől érkezett az országba. Aláhúzta: utóbbiakért éles verseny folyt több nyugat-európai országgal, „általában azokkal, akik a keleti tőke térhódításával szemben a leghangosabban érvelnek”.

Szijjártó Péter méltatta a magyar–japán együttműködést, és kiemelte, hogy 2021-ben megdőlt ebben a viszonylatban a magyar export rekordja, amelynek értéke 18 százalékos bővüléssel 830 millió dollárt ért el.

A miniszter végezetül leszögezte, hogy az autóipar a magyar gazdaság gerincoszlopa, ami 154 ezer embert foglalkoztat, és a teljes feldolgozóipari kibocsátás 28-29 százalékát adja.

Magyarország sikeres a nagy gyártóvállalatok vonzásában, de ez csak akkor lehetséges, ha biztosítottak a megfelelő beszállítói kapacitások, ezért is fontosak a most átadotthoz hasonló beruházások – tette hozzá.

A rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozásával kapcsolatban hangsúlyozta: az időszakosan bevezetett szektorális különadók semmilyen módon nem érintik a termelést folytató vállalatokat,

Magyarország még mindig a legversenyképesebb beruházási környezetet biztosítja Európában.

(via, index.hu)

Valódi Hírek