FRISS: Gulyás elmagyarázta, hogyan akarják megsarcolni a multicégeket

Részleteket közölt a kormánypárt.

Az ötödik Orbán-kormány megtartotta első Kormányinfóját csütörtökön, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszolt az újságírói kérdésekre. A Parlament hétfőn és kedden is ülésezett. Kedden döntöttek az Alaptörvény tizedik módosításáról, Orbán Viktor miniszterelnök, a miniszteri eskütétel után pedig bejelentette a háborús veszélyhelyzetet Magyarországon.

Miután a miniszterek letették esküjüket és átvették kinevezési okmányaikat, május 25-én, szerda este megjelent a Magyar Közlönyben Novák Katalin köztársasági elnök határozata, amelyben kinevezte az új kormány államtitkárait is. E szerint május 25-től összesen

57 államtitkár dolgozik majd a tizenegy minisztériumban Novák alatt.

Orbán Viktor a tegnapi napon bejelentette, hogy a kormány létrehoz egy rezsivédelmi és egy honvédelmi alapot. Ennek értelmében kötelezik
a bankokat, a biztosítókat, a nagykereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedőcégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat arra, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be.

Az intézkedések 2022-re és 2023-ra korlátozódnak. Gulyás Gergely a mai Kormányinfón ismertette az intézkedés részleteit, ahol Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter is részt vett.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a keddi kormányülésen a veszélyhelyzet elrendeléséről döntöttek, és

bár közvetlen veszélyről nincs információ,

de humanitárius katasztrófa van, több mint hétszázezren érkeztek eddig Magyarországra Ukrajnából, valamint a gazdasági következmények is súlyosak, amit még a brüsszeli politika is megfejelt.

A kormány azt látja, hogy a rezsicsökkentés fenntarthatósága a kormány egyik legfontosabb és legnehezebb feladata. Ahogy azt tegnap Orbán Viktor bejelentette, rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozása mellett döntöttek. Az magyar kormány két legfontosabb feladata, hogy ne csak az ország biztonságát, hanem gazdaságát is képesek legyenek megvédeni.

Közölte: meg kell erősíteni a honvédséget, valamint a méltánytalan extraprofithoz jutó bankoktól, nagyvállalatoktól kell hozzájárulást várni. Extraprofit-különadókat vezetnek be, ezekből biztosítják,

hogy finanszírozni tudják a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot.

A kormány úgy döntött, péntektől a magyar rendszámú autók számára teszik lehetővé a tankolást a benzinkutaknál. A magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóknak lesz lehetőségük arra, hogy Magyarországon tankoljanak, mert a benzinturizmus veszélyezteti az ellátásbiztonságot, ez visszaélés a befagyasztott benzinárral.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy újabb gazdasági válság közeleg. Ehhez válságálló gazdaságot kell építeni. Idén 4,9, jövőre 3,5 százalékos GDP-arányos hiánnyal számolnak. Megismételte: két alapot állítottak fel. Ehhez a bevételeket extraprofit-különadókból érik el.

A kiadás terén is tesznek lépéseket, de védik a nyugdíjak vásárlóértékét, a családvédelmi intézkedéseket, és a rezsicsökkentést is fenntartják. A minisztériumok költségvetését csökkentik, az állami beruházásokat átütemezik, és csak a piaci beruházásokat fogják ösztönözni. Ezek a lépések a bevételeknél negyven, a kiadásoknál hatvan százalékkal járulnak hozzá a csökkentéshez.

A miniszter szerint

800 milliárd forintos bevételt eredményezne

a bankszektorban az extraprofit-különadó és a tranzakciós illeték kibővítése (összesen 300 milliárd forint), a biztosítói szektortól 50 milliárd forintot vonnának el, az energiaszektortól (főként a Mol) 300 milliárd forintról van szó, a kiskereskedelmi szektor esetén 60 milliárd forintot. A telekommunikációs szektornál 40 milliárd forint, a légitársaságoknál 30 milliárd forint, a gyógyszerforgalmazói szektornál 20 milliárd forint, a reklámadó esetén 2023. január 1-jétől 15 milliárd forintot ez az összeg.

Gulyás Gergely közlése szerint a jövő évi költségvetésben ugyanannyi pénz áll rendelkezésre családtámogatásra, mint az előző éviben. Megjegyezte: soha több bizonytalanság nem volt, mint ma, de a ma elérhető nemzetközi prognózisok alapján ezekkel az intézkedésekkel a politikai célok és választási ígéretek fenntarthatók a költségvetési egyensúllyal együtt. Egy olyan intézkedés van, amelyet nem tettek volna, ha nem lenne háború, ez a beruházások egy évvel történő halasztása.

Az összes árstopról külön-külön döntenek majd,

méghozzá június közepéig. Ezekkel az intézkedésekkel sikerült némileg csökkenteni az inflációt. A benzinárstop július elsejéig van érvényben, ahogy az élelmiszerek hatósági ára is.

A kormányzó párt álláspontja változatlan az olajembargóval kapcsolatban: először kell a megoldás, azt követően a szankció. A komoly és költséges fejlesztések egy része megindult, egy részük várat magára.

Gulyás Gergely szerint a lengyel és a magyar kormány közötti konzultáció folyamatos, a választás után elsőként gratulált Orbán Viktornak lengyel kollégája, akivel az uniós csúcson találkozik Brüsszelben a magyar miniszterelnök. Úgy gondolják, hogy Novák Katalin útja rendkívül sikeres volt, a stratégiai partnerség fennáll, de van egy olyan kérdés most, amelyben a helyzetmegítélés különböző. Ez nem maga a háború, hanem az arra adott válasz.

Gulyás a katát váltó lehetséges adóval kapcsolatban elmondta: olyan szabályozási formát keresnek,

amely visszaszorítja a katát arra területre, amelyre eredetileg is szánták.

A lehetséges módosítás magában foglalná, hogy éves szinten 18 millió forint bevételig tervezik kiterjeszteni, elsősorban a kisegzisztenciák támogatására.

„Charles Michel beszélt Orbán Viktorral és szó volt az olajembargóról is. Akkor tudja Magyarország támogatni, ha megmarad a csövön szállítás, amelyet veszélyhelyzet esetén kiválthat a tankereken érkező olaj is. Ha ez benne lesz a szankcióban, akkor

így támogatni tudjuk az orosz import tilalmát”

– mondta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, hogy mostantól felmondhatnak a rendvédelmi és az egészségügyi dolgozók, mert a kormány nem hosszabbította a járványügyi veszélyhelyzetet.

Nagy Márton elmondta, egyelőre csak két évre tervezik fenntartani az extraprofitadót. Hozzátette: egyelőre senki nem tudja, hogy mi lesz 2023 után, azt sem, hogy fenntartják-e ezt az adóformát.

Gulyás Gergely az Index kérdésére közölte: a honvédelmi alapba befolyó összeget kifejezetten a haderő fejlesztésére, tehát nem a Honvédelmi Minisztérium mindennapi működésére költik.

Gulyás a pedagógusok helyzetével kapcsolatban így fogalmazott:

a tanárok részéről jogos követelések merültek fel,

de a szakszervezeti időzítés pártpolitikai színezetűvé tette a fellépést. Ám Gulyás szerint is indokolt a béremelés a tanárok és a rendvédelmiek esetében. Látja a kormány a nehézségeket, a kormányfő is jelezte már, hogy szükség van az emelésre, de néhány hónap türelmet kérnek még az érintettektől.

Gulyás Gergely az Index kérdésére elmondta azt is, hogy a magyar állam

jó színvonalú, korszerű eszközökkel működő egészségügyi ellátást biztosít.

A magánellátást, ha valaki igénybe akarja venni, tegye, ahhoz a kormányzatnak semmi köze. Azt viszont elvárják, hogy a kötelező egészségbiztosítási járulékokat mindenki fizesse be, és mindez nem vezethet a járulékfizetők számának csökkenéséhez.

A törvénytelen megfigyelésekkel és lehallgatásokkal kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, szerinte egy évtizede nem az igazságügyi miniszter írja alá a titkos megfigyeléseket, államtitkári feladat is lehet ez. A HVG idén újra kikérte az arra vonatkozó adatot, hogy hány titkos megfigyelést engedélyeztek. Gulyás Gergely nem látja semmilyen speciális indokát annak, hogy bármilyen adat, ami eddig nyilvánosnak minősült, most ne minősüljön annak.

Videó:

(via, Index.hu)

 

Valódi Hírek