Most derült ki: Egy német EP-képviselő kitiltaná Orbánt az Európai Tanács üléséről

Nyílt levélben követeli ezt az Európai Tanács elnökétől.

Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő nyílt levelet írt Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, amiben aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy Orbán Viktor részt vehet az EU-s állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács március 30-31-i ülésén — írta a Magyar Narancs.

Freund arra hivatkozik, hogy az EU működéséről szóló szerződés (helyesen az EU-ról szóló szerződés) 10. cikke szerint csak olyan kormányok képviseltethetik magukat a Tanácsban, amelyek demokratikusan elszámoltathatók a nemzeti parlamentjük és az állampolgáraik felé.

A német politikus többek között a Freedom House és az EBESZ jelentéseit hozza fel annak alátámasztására, hogy

Magyarországon már nem ez a helyzet.

Megemlíti a kedden kihirdetett háborús veszélyhelyzetet is, ami a rendeleti kormányzás meghosszabbítását teszi lehetővé.

Freund azzal zárja Twitter-oldalán közzétett levelét, hogy az Európai Tanács következő ülése az EU biztonsága szempontjából sorsdöntő kérdéseket fog megtárgyalni, ezért sem engedhető meg, hogy

egy demokratikusan nem elszámoltatható kormányfő vegyen részt rajta.

A jövő heti ülésen akár az Oroszország ellen tervezett következő szankciós csomag, így az olajembargó ügye is szóba kerülhet, bár korábban éppen Orbán kérte Charles Micheltől, hogy ezt egyelőre ne tűzze napirendre.

(via, magyarnarancs.hu)

 

Valódi Hírek