Orbán nem bírta ki, durván beszólt Karácsonynak a Néprajzi Múzeum megnyitóján

A főpolgármester és a döglött ló esete.

Hétfő délutántól már vendégek is látogathatják a városligeti Néprajzi Múzeumot, miután most vasárnap hivatalosan is átadták. A megnyitón ott volt Baán László, a Liget Budapest miniszteri biztosa, illetve Orbán Viktor, aki beszédet is mondott. Orbánnak a város legnagyobb közparkjába épített múzeum megnyitásáról az jutott eszébe, hogy

„Magyarnak lenni jó!”

– majd rátért egy valamivel kevésbé konkrét nézőpontra, ugyanis úgy vezette fel azt, hogy a kormány múzeumokra, kulturális terekbe és koncerttermekre költi a pénzt, hogy azt egy „bizonytalan és átalakuló világ kellős közepén” teszi.

Arról is beszélt, hogy mivel április 3-án a Fidesz nyerte a választásokat, ezzel megerősítették a kormányt abban, hogy

„Miközben mindenki azt bizonygatta, hogy nem lehet, addig mi lépésről lépésre, épületről épületre haladunk, sőt április 3-án a magyar emberek megerősítettek minket abban, hogy jól tettük, hogy megcsináltuk, és úgy gondolják, hogy

még, még, még,

Európa legnagyobb kulturális beruházásának teljesen el kell készülnie. Úgy érzem, megkaptuk a felhatalmazást a teljes program megvalósítására”

Ez a nyilatkozat azért is különösen érdekes, mert a választások előtt a kormány mintha tett volna pár lépést hátra a Liget-projekttel kapcsolatban, miután Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester többször is jelezte, hogy a főváros nem kér a legnagyobb zöld területének beépítéséből.

A Magyar Zene Házáról például azt mondta, hogy „barbár erőszak jegyében épült”, és arról is beszélt, hogy a Városligetben fognak tiltakozni az emberekkel, ha a Fidesz folytatja az építkezéseket.

Karácsonyra egyébként külön kitért Orbán a beszédében. A főpolgármestert azért nem köszöntötte, mert nem ment el az átadóra, a Liget-projektet ellenzőknek pedig egy jó öreg dakota közmondásból idézett:

„hogyha az ember észreveszi, hogy döglött lovon lovagol, akkor szálljon le róla”.

(via Telex.hu)

Valódi Hírek