Kiderült: Hatalmas veszteséget szenvedett Putyinék hadserege — Csapatai harmadát veszíthette el eddig Oroszország

Súlyos veszteségek.

Az Instutute for the Study of War nevű, katonai kutatásokra specializálódott intézet pedig arra jutott, hogy a fegyveres erők valószínűleg kifogytak a hadba fogható állományból, így a katonai vezetés kénytelen más eszközöket bevetni, hogy megoldja utánpótlási gondjait.

A harkivi kormányzó szerint az ukrán csapatok ellentámadásba lendültek és elérték az orosz határt. Erről a védelmi minisztérium közzétett egy videót is, amelyen állítólag egy ukrán területvédelmi dandár katonái látható a határ egy meg nem jelölt pontján.

Közben az orosz hadvezetés lemondhatott arról, hogy Donyeck városától Izjumig körbekerítsék az ukrán erőket, ami feltétele lett volna a Luhanszki terület teljes elfoglalásának.

Szerhij Hajdaj, a régió közigazgatási vezetője úgy látja: az orosz katonai vezetés valószínűleg tisztában van azzal, hogy nem lesz képes elfoglalni a Donyecki területet, de elérheti a Luhanszki terület közigazgatási határait.

Az orosz védelmi minisztérium, hétfőn este közölte, kimenekíthetik a sérült ukrán katonákat a mariupoli Azovstalból. A megállapodást az Azovstal acélművet védő Azov ezred is megerősítette. Azt írták közelményükben, hogy az életek megmentése érdekében a Mariupolt védő csapat azonnal végrehajtja a megállapodást. Azt sem az orosz védelmi minisztérium, sem az Azov ezred nem közölte, hogy pontosan hány sérültet evakuálna.

Az orosz katonai vezetés most minden bizonnyal a szeverodonyecki támadásra összpontosít. Erőik továbbra is tüzérségi, légi és tengeri támadásokat indítanak az Azovsztal acélmű ellen, de a védők még mindig kitartanak.

Az Instutute for the Study of War szerint az ukrán vezérkar észlelte, hogy a transznyisztriai (Dnyeszteren túli terület) katonai erők visszaálltak a normál működésre, miközben az orosz hadsereg magas készültségben maradt. Ez akár azt is jelentheti, hogy a szakadár köztársaság és Oroszország között konfliktus alakult ki.

A brit védelmi minisztérium szerint Belaruszban Lukasenka elnök úgy próbál egyensúlyozni, hogy támogatja az orosz inváziót, de közben igyekszik elkerülni a katonai beavatkozást, mivel egyszerre tart a nyugati szankcióktól, az ukrán megtorlástól, és saját hadseregétől.

(via, euronews.com)

Valódi Hírek