A litván külügyminiszter szerint van egy tagállam, amelyik túszként tartja fogva az egész Európai Uniót

Egyet találhatsz, melyik.

„Túszként tartja fogva az egész Európai Uniót egy tagállam… meg kell állapodnunk, s nem maradhatunk túszok”

– jelentette ki Magyarországra utalva Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter a tagállami külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásán.

A Reuters megjegyzi, hogy az uniós külügyminiszterek a hétfői egyeztetésen nyilvánosan igyekeznek nyomást gyakorolni Orbánra. Románia ugyanakkor jelezte, az EU-n múlik, hogy Budapestet jobb belátásra bírja. Az észt diplomácia vezetője mindenesetre optimista volt.

„Ezt a (szankciócsomagot) el fogjuk fogadni, és az olaj is benne lesz” – mondta Eva-Maria Liimets.

A magyar kormány álláspontja szerint egy, „a magyar gazdaságra ledobott atombombával érne fel a hatodik uniós szankciócsomag”. Orbánék azt állítják, Magyarország nem tud lemondani az orosz olajról, a technológiai átalakításra pedig állításuk szerint, több száz millió euróra van szükség.

Az EU mind a 27 tagállamának igent kell mondania, hogy életbe léphessen az embargó. Az EU külügyi főképviselője szerint, nem biztos, hogy az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei már most megegyezésre jutnak az Ukrajna elleni agresszió miatt Oroszországgal szembeni bevezetni tervezett, olajembargót is tartalmazó újabb szankciós csomagról. Josep Borrell jelezte, mindent megtesznek a helyzet megoldása érdekében.

Külön érdekesség, hogy 2018-ban Orbán Viktor arról magyarázott, hogy 2022-ben lehetséges lesz leválni az orosz energiáról. Ez az állítása is hazugságnak bizonyult.

(Reuters / nepszava.hu)

Valódi Hírek