FRISS: Hazaárulással vádolja az oroszok veterán parancsnoka az orosz védelmi minisztert

Ez az egyik legerősebb nyilvános támadás, amelyet az orosz katonai vezetés ellen intézett egy prominens oroszbarát vezető.

A kelet-ukrajnai oroszbarát erők egykori parancsnoka pénteken „bűnös hanyagsággal” vádolta Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert Moszkva akadozó ukrajnai hadjárata miatt – számolt be a Reuters.

„Közvetlenül Szergej Sojgut vádolom, legalábbis bűnös hanyagsággal”

– mondta Igor Girkin a Telegram-csatornáján közzétett videóinterjúban, hozzátéve: „Nincs alapom arra, hogy hazaárulással vádoljam, de gyanúsítanám”.

A Kreml nem reagált azonnal arra a megkeresésre, hogy kommentálja Girkin kirohanását – mely

az egyik legerősebb nyilvános támadás,

amelyet eddig az orosz katonai vezetés ellen intézett egy prominens oroszbarát vezető.

A 79 napos invázió során bekövetkezett több orosz kudarc és a súlyos ember- és eszközveszteségek ellenére Vlagyimir Putyin nem mutatta jelét annak, hogy elhatárolódna Sojgutól. A miniszter részt vett hétfőn a Vörös téren a második világháborús győzelem 77. évfordulója alkalmából tartott megemlékezéseken.

Girkint holland ügyészek gyilkossággal vádolják a Maláj Légitársaság MH17-es járatának 2014-es ukrajnai lezuhanásában játszott állítólagos szerepe miatt.

Girkin az elmúlt hetekben nyíltan bírálta azt, ahogyan Oroszország Ukrajnában háborút folytat, mondván, hogy új stratégia és több ember nélkül

Oroszország veszíthet.

Ukrajna azt állítja, hogy a héten visszaverte az orosz erőket a keleti Harkiv város környékéről, és ellentámadást indítanak, ami a háború lendületének megváltozását jelezheti. Miután nem sikerült elfoglalni a fővárost, Kijevet az Oroszország által „különleges katonai műveletnek” nevezett hadművelet első szakaszában, az orosz erők a keleti Donbasz régióra és a déli Mariupol városára összpontosítottak.

(via, portfolio.hu)

Valódi Hírek