Több helyen teljesen kiürültek a boltok polcai — elfogytak az árstoppal érintett termékek

Súlyos hiány alakult ki több üzletben.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium friss közleménye szerint 2000 boltban végeztek ellenőrzést a fogyasztóvédelmi szakemberek. Ennek során 203 esetben tártak fel mulasztásokat, ez pedig az esetek több mint 10%-át jelenti.

Az árstop miatt bevezetett intézkedések kapcsán ez idáig 167 bírságot szabott ki különböző mulasztások miatt, ezek összesített összege 32 millió forint. A legnagyobb 1,8 millió forintos tételt két esetben szabták ki, mindkét esetben nemzetközi üzletláncok Fejér megyei boltjaira. Ezek az üzletek az árstoppal érintett termékekből nem tartottak készleten az előírt mennyiséget.

Jelenleg

egyre több helyen, főként kisebb településeken elfogyott a cukor, liszt és az étolaj.

Ehhez hozzájárul az orosz-ukrán háború miatt kialakult élelmiszerhiány. Ukrajna Európa legnagyobb búzatermelője, emellett a növényi olajok exportálásában is első a kontinensen.

Egy-egy áruházban egyedi, időszakos, gyorsan pótolható hiány

előfordulhat, amikor egy gyártó nem tud ütemesen, szerződés szerint szállítani,

általában rajta kívül álló ok miatt (például nem kap meg időben megfelelő mennyiségű alapanyagot, csomagolóanyagot, vagy eszközalkatrészt). Ezek nem rendszerszintű, hanem eseti problémák” — nyilatkozta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Az árstoppal összefüggésben több élelmiszerlánc mennyiségi korlátozást vezetett be az érintett termékekkel kapcsolatban. Ennek célja az áruhiány elkerülése, azonban ez a jelen helyzetben sok helyen nem megoldható.

(penzcentrum.hu nyomán)

(Képünk illusztráció/vira.hu)

Valódi Hírek