Gigantikus összegért újítják fel a sporttelepet Varga Mihály szülőfalujában

A fontos dolgokra mindig jut pénz!

Az uniós közbeszerzési értesítőben jelent meg május 6-án a Karcagi Sport Egyesület és Karcag Város Önkormányzatának hirdetménye a Liget utcai Sporttelep rekonstrukciós fejlesztéséről. A közöltek szerint a ZERON Befektető Zrt. és a Prím Építő Kft. közösen

nettó 6 291 390 000 forintért végezhetik el a felújítási munkálatokat.

Az új épületekben lesz: bejárati zóna, pénztár, porta, büfé és fogyasztótér, irodák, tárgyaló, 6 db szállás funkciójú bentlakásos lakóegység, edző/sporttermek (birkózó, squash, konditerem, asztalitenisz, aerobic) az ezekhez kapcsolódó öltözőkkel és vizesblokkokkal együtt.

Valamint kültéri fedett-nyitott fix lelátó, zárt VIP-lelátó és -szektor meg -terem (recepcióval, sörbárral és sörterasszal), ezenkívül dopping-vizsgáló, orvosi-elsősegély és masszázs helyiségek, továbbá szertárak és raktárak. Az edzőcsarnok épületben futball-edzőcsarnokot, öltözőket, vizesblokkokat, valamint kültéri fedett-nyitott fix lelátót alakítanak ki.

Valamennyi új épületet „a közel nulla energiaigényű épületek követelményszintje” szerint kell kialakítani. A munkálatokra 24 hónapot kaptak a kivitelezők.

A közbeszerzési eljárásban a nyertes cégeken túl részt vett a PEKA BAU 2000 Építőipari Kft. és a LATEREX Építő Zrt., azonban mindketten drágább (6,6 illetve 7,1 milliárdos) ajánlatot adtak. Az ekr.gov.hu-ra feltöltött dokumentum alapján a ZERON Befektető Zrt. és a Prím Építő Építőipari Kft. alvállakozóként bevonja a munkálatokba a kormányközeli vállalkozások mellett gyakran felbukkanó Magyar Építő Zrt.-t, illetve a PETHVILL Kft.-t és az EDIL-BAU Kft.-t is.

A miskolci ZERON Befektető Zrt.-t 2010-ban alapították, kezdetben a Szeivolt család érdekeltségébe tartozó Építő-és épületkarbantartó (Épkar) Zrt. volt a tulajdonosa. Most Romanovszkaja Natálija és Tóthné Nick Dorottya Ágnes vezeti a céget, amely remekül teljesít: az elmúlt öt évben

244 millióról 2,1 milliárdra nőtt a forgalma.

Igaz, a csúcson 2018-ban voltak: akkor 6,7 milliárdos bevétel mellett 1,3 milliárd forint nyereségük keletkezett.

A budapesti Prím Építő Kft. Osztovits Péter és Osztovitsné Kulitsán Bernadett tulajdonában van. A 20 fős cég bevétele az elmúlt években 784 millió és 2,6 milliárd forint között mozgott. Több más közpénzes megbízás mellett a Prím Építő Kft. nyerte korábban a karcagi városháza nyugati szárnyának felújítását és a helyi vasútállomás korszerűsítését is, így nem ismeretlen számukra a település.

A K-Monitor – ami a közpénzek átlátható felhasználásáért és a korrupció visszaszorításáért létrehozott civil szervezet -, a beruházással kapcsolatos Facebook-bejegyzésében így ír:

„Miközben az önkormányzatoktól bevételeket vonnak el, a jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező Karcag sporttelepét egyedi döntésre fejlesztik.”

A karcagi fejlesztések támogatásáról – köztük a sportcsarnokéval – 2021 novemberében beszélt Varga Mihály,

aki maga is karcagi születésű.

A pénzügyminiszter akkor azt mondta, a többfunkciós sportcsarnok építése mellett további két beruházás is kormányzati támogatást kapott a városban: az egyik a milánói világkiállítás magyar pavilonjának befejezése, a másik a Déli temető ravatalozójának megújítása.

Varga Mihály azóta többször is megnyilvánult az ügyben. Legutóbb egy Facebook-videóban számolt be a beruházásról azzal a kommentárral, hogy

„nemzetközi színvonalú sportközpont épül Karcagon! Egy ország akkor lehet hosszú távon erős és versenyképes, ha nemcsak a gazdasági, hanem a sport

és kulturális fejlesztéseket is növeli.”

A beruházás finanszírozásáról Szepesi Tibor polgármester is beszélt, például a Szoljon.hu-nak.

„A Liget úti Sporttelep is komplett felújításon esik át (…) a felújítását teljes mértékben kormányzati támogatásból finanszírozzák”

– mondta Varga a lapnak március közepén.

Az Átlátszó megjegyzi, hogy a Karcagi SE egyébként megye egyes csapat, jelenleg a negyedik helyen állnak a tabellán.

Videó:

(via, K-Monitor/Facebook / atlatszo.hu / Varga Mihály/Facebook)

Valódi Hírek