Rendkívüli: Putyin samesza bejelentette, ismét hadgyakorlatozik a fehérorosz hadsereg

Belarusz irányából indult a Kijev elleni orosz támadás is, ami szintén hadgyakorlatként indult.

Nagyszabású gyakorlatokba kezdtek a belarusz fegyveres erők szerdán – közölte az ország védelmi minisztériuma a Reuters szerint.

A gyakorlatok célja az ország hadereje készültségének tesztelése. A minisztérium közleménye felhívja az ország lakosságának figyelmét arra is, hogy a műveletekben számos jármű vesz részt, ami fennakadásokat okozhat az utakon.

Az Ukrajnával szembeni orosz invázió árnyékában zajló hadgyakorlat a közlemény szerint nem jelent fenyegetést a szomszédos országok számára vagy az európai közösségre. Ugyanakkor

Belarusz irányából indult a Kijev elleni orosz támadás is, ami szintén eredetileg hadgyakorlatként kezdődött.

Az ország seregei tehát alig két és fél hónapja vettek részt utoljára – Oroszországgal közös – hadgyakorlaton, ami végül háborúba torkollt, igaz, ebből Belarusz ki tudott maradni. Kérdés, hogy vajon nem az ország hadba lépését készítik-e most elő?

Hivatalos források szerint kedden az országot vezető Aljakszandr Lukasenka beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amelyen az ukrán háború is terítékre került. Érdemes azonban azt is megjegyezni, hogy a fehérorosz társadalom nem túl lelkes az esetleges hadba lépést illetően.

(reuters.com / vg.hu)

Valódi Hírek