A Pénzügyminisztériumban úgy tudják, minél magasabb az infláció, annál jobb lesz nekünk

Akkor idén mindenkinek nagyon jó lesz.

Pénzügyminisztérium megküldte az Európai Bizottságnak a Konvergencia Programot; ebből kiderül, hogy a magyar átlagfizetés idén is növekedni fog, és ebben pont az infláció fog segíteni.

A kormány intézkedései mellett a magas foglalkoztatás és a

kétszámjegyű átlagos béremelkedés

is biztosítja a reáljövedelmek és ezáltal a fogyasztás növekedését – a megemelkedett infláció ellenére is. Mindezek következtében a fogyasztás dinamikus bővülése továbbra is érdemben járul hozzá a magyar gazdaság teljesítményének emelkedéséhez.

– írják a programban. Tehát az elképesztő infláció ellenére dinamikusan fog bővülni a lakosság fogyasztása. Lássuk a következőt:

2022-ben ismét kétszámjegyű bérnövekedés valósulhat meg, melyet az év eleji kedvező konjunktúra, a bérminimumok emelésének tovagyűrűződő hatása, a feszes munkaerőpiaci és

a magasabb inflációs környezet,

illetve a közszféra bérfejlesztései is ösztönöznek. Összességében 2022-ben is az infláció mértékénél magasabb átlagbéremelkedés valószínűsíthető, így idén is, valamint a következő években is folytatódhat a keresetek reálértékének emelkedése.

Tehát azért jó a magasabb inflációs környezet, mert az bérnövekedést ösztönöz. Úgy kalkulálnak, hogy az áremelkedés üteme a magas energiaárak bázisba épülésével 2023-ban csökkenhet érdemben.

(via 444.hu)

Valódi Hírek