Lőttek a V4-eknek: A lengyel miniszterelnök keményen nekiment Orbánnak (+videó)

Előre, V1-ek!

Több találkozót tartottak a Visegrádi Csoport tagjainak vezetői az elmúlt héten Magyarország nélkül, annak ellenére, hogy formálisan Magyarország tölti be a V4-ek soros elnöki posztját. A megbeszélések legfőbb témája az orosz gáztól való függetlenedés volt.

A csoport tagjai többször bírálták Magyarországot az ukrajnai háborúval kapcsolatos magatartása miatt. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök cseh kollégájával, Petr Fialával pénteki varsói találkozóján sürgette a magyar kormányt, hogy egyértelműen ítélje el az orosz aggressziót és az orosz katonák háborús tetteit.

Morawiecki szerint Magyarország határozott állásfoglalása elengedhetetlen a V4-ek további működéséhez, mert

„nem lehet hátat fordítani annak, ami ott történik”.

A lengyel sajtó szerint a két ország közé az ukrajnai háború vert éket: a varsói kormány úgy véli a Moszkva elleni szankciókat Budapest nem támogatja eléggé.

A lengyel kormányfő négy nappal korábban a szlovák miniszterelnökkel is találkozott. Eduard Heger akkor azt mondta: csalódott a magyar kormány jelenlegi álláspontja miatt. Ivan Korcsok külügyminiszter pedig felszólította magyar kollégáját, Szijjártó Pétert, hogy

ne kommunikáljon úgy, mintha a szlovák, a cseh és a lengyel fegyverszállítással a háború elhúzódását akarnák előidézni.

A V4-ek jövőjéről azt mondta, a gyakorlati együttműködést kell keresniük, és nem tartható fenn az a látszat, hogy a csoport tagjainak azonos lenne a külpolitikája az Európai Unión és a NATO-n belül.

Videó:

(via, euronews.com)

Valódi Hírek