A fideszes Mihály Zoltánné úgy tudja, az alacsony születésszám oka, hogy kevés a szép közterület

Fantasztikus következtetésekre jutott.

A XV. kerületi helyi fideszes képviselő, Mihály Zoltánné úgy gondolja, több gyerek születne, ha szebbek lennének a közterületek. De nem azok, ezért a kevesebb újszülöttről az ellenzéki képviselők tehetnek.

Az ellenzéki önkormányzati képviselőkön kérte számon egy fideszes képviselő, hogy kevesebb gyerek születik a XV. kerületben. MihályZoltánné Kis Mária a képviselő-testület csütörtöki ülésén azt kérdezte a kerületet vezető ellenzéki oldaltól, hogy mit tettek 2019-től a születésszám növelése érdekében.

A képviselőnő a 2022-2023-as nevelési oktatási év előkészítéséről szóló napirendi pont vitájában szólította fel válaszadásra a túloldalt, amely két és fél éve mind a tizennégy egyéni választókerületet elvitte Újpalotán, Rákospalotán és Pestújhelyen. Kérdését arra az adatra alapozta, hogy

az óvodások száma tíz év alatt 2283-ról 1850 főre csökkent a kerületben.

A kevesebb gyerek születése miatti számonkérést élénk nevetés kísérte az ülésteremben, Cserdiné Németh Angéla DK-s polgármestert is mosolyra fakasztva:

„Itt a kihívás a képviselők előtt”

– utalt a gyermekvállalási kedv felébresztésére.

A viccet félretéve felhívta a fideszes képviselőnő figyelmét a téves következtetésre: az óvodáskorúak száma nem változik a kerületben, évről évre 580- 600 gyermek érintett. Ami változik, az a szülők attitűdje; egy részük úgy dönt, nem kerületi óvodát választ, hanem a belvárosi munkahelyéhez közelebbit.

„Én azért remélem, hogy a Fidesz-kormányzat bőkezű intézkedései révén növekedni fog a születések száma” – folytatta a kormány dicséretét zengve Mihályné. Papírról felolvasott reagálásában rövid idő alatt messzire jutott a nevelési évtől. Felrótta a meg nem valósuló

  • bérlakásprogramot,
  • a Fidesz által elkezdett, de félbemaradt orvosi rendelőt,
  • a megtiport kulturális életet,
  • a kerületi városüzemeltetési holding vezetőcseréit,
  • de a városrész közterületeit gondozó cég átszervezéseit is.

(A fideszes notabilitások által kedvelt építőipari cég, amely Seszták Miklós városában, Kisvárdán futballstadiont, Tállay András földjén, Mezőkövesden stadionhotelt épített, 2018-ban hagyta félbe a Deák utcai orvosi rendelőt, majd lezárta a területet.

„Kerületünkben csak akkor költöznének fiatalok, ha ápolt, szép, otthonos közterületeink lennének és bérlakások épülnének” – következtetett Mihályné, aki korábban azzal is bevonulhatott a köztudatba, hogy ő volt az, aki előterjesztést nyújtott be a kerület művelődési központja átnevezéséről: szerinte a Csokonai Vitéz Mihály nevét viselő intézményt Conchita Wurstra kellene átkeresztelni, ám ez után Mihálynét leváltották a kulturális bizottság alelnöki tisztségéből.

A momentumos Gyurkó Dániel elnézést kért, hogy még nem nemzett gyereket, Matlák Gábor alpolgármester viszont büszkén közölte, két gyermeke született. Az LMP-s Szilvágyi László azzal kérdezett vissza, ha a Fidesz családtámogatási rendszere annyira tökéletes, ahogy mondják, hogy lehet, hogy csak a XV. kerületben nem működik. Ezek szerint a kerület sikeresen fekszik keresztbe a kormány családtámogatási programjának? – szegezte a költői kérdést a kormánypárti politikusoknak.

A nevelési-oktatási év helyett a vita a nagypolitikai irányba lendült:

  • a lopás,
  • a korrupció,
  • a negyedik kétharmad,
  • az európai ügyészség működése is terítékre került.

Mihálynét nem győzte meg egyik felszólaló érve sem, még Lehoczki Ádám frakciótársáé sem, aki igyekezett korrigálni a kínossá váló állítást – a kevesebb születés helyett kevesebb óvodai elhelyezésre helyezve a hangsúlyt. Mihályné két óvodai csoport bezárását említve ismét azt a következtetést vonta le, kevesebb gyerek születik a kerületben, ami az ellenzék vétke.

Azért hagyják el a fiatalok a kerületet, mert nincsenek szép, színes közterületeink

ismételte meg a születésszám csökkenésének okát feltáró következtetését.

Tóth Veronika alpolgármester erre saját lányának példájával reagált, aki a kerületben maradva szült két gyermeket, és ha kinéz az ablakából, szép zöld parkot lát. Végül a szintén kétgyermekes DK-s Legárd Krisztián ragadta meg a fideszes okfejtés összefüggésének lényegét, egyúttal segítséget kérve Mihálynétól: „Azt még mindig nem értem, hogy ha több zöldterület, ha több park, több fű lenne, akkor több gyerek születne? A fűben jobb ezt csinálni? Akkor a parkokban csinálnák azt, amit otthon?”

Válasz nem érkezett, de a vitához méltó tragikomikus fordulattal ért véget a napirendi pont tárgyalása. A polgármesternő fiának, Mihály Gergőnek adott szót, aki a népjóléti bizottság külsős tagjaként tanácskozási joggal vett részt az ülésen. Fiatalként

álszent dolognak nevezte

(via, magyarnarancs.hu)

(Kiemelt kép: https://www.bpxv.hu)

Valódi Hírek