Zelenszkij: Hiába titkolják Putyinék, óriási veszteségeket szenvedett el az orosz haderő

Nem úgy állnak, ahogy eltervezték.

Szombatról vasárnapra virradó éjjel beszédet mondott Volodimir Zelenszkij, amelynek során arról beszélt, az orosz tábornokok is tudják, hogy „halálba küldik” a katonáikat, ennek ellenére nem hátrálnak meg.

Az ukrán elnök kijelentette, „Ukrajna szabad lesz„,

és a megszállt területeken is visszaáll majd az élet a normális kerékvágásba.

Az államfő beszédében megemlékezett a határőrség nemzeti napjáról. A Mariupolban dolgozó határőröket külön kiemelte, hősiességüket megemlítve. Elmondta, megköszönte munkájukat, illetve gratulált nekik.

Az elnök arról beszélt, értesülései szerint az orosz hadsereg a jelenleginél is intenzívebb harcokra készül.

Már több mint 23 ezer katonájukat elvesztették az Oroszországért vívott érzéketlen háborújuk csatáiban.

De nem állnak le. És tudjuk, hogy az orosz parancsnokok újabb nagy veszteségekre készülnek” — jelentette ki Zelenszkij.

Azt mondta, az oroszok az eddig elvesztett katonáikat alulképzett és motiválatlan katonákkal tölti fel. „Nem is beszélnek a katonáiknak arról, hogyan készítik elő a holttestek tárolásához a fagyasztóládákat. Nem mondják el nekik, milyen »tervezett« veszteségekkel számolnak a tábornokok” — mondta az elnök.

Zelenszkij beszámolt róla, hogy Odesszát és Dnyipro környékét rakétatalálat érte szombaton. Hozzátette, hogy folyamatosan tárgyal a szankciók kiterjesztéséről vezető politikusokkal, például Emmanuel Macron francia elnökkel, illetve Boris Johnson brit kormányfővel.

Az államfő szerint rövidesen döntés születhet az orosz olajimport korlátozásáról. Ennek során kivédenék azt is, hogy az oroszok olajkeverékekkel játsszák ki a tilalmat.

Szankciókkal kell majd szembenéznie minden államnak és vállalatnak, amely kisegítené Oroszországot az olajkereskedelemben.

Véget kell vetni az orosz háborús terrorgépezet szponzorálásának

— jelentette ki az ukrán elnök.

Elmondta a Macronnal folytatott tárgyalása kapcsán, hogy formába kívánják önteni azt, hogy Ukrajna „Európa szerves részévé vált„. Az elmúlt napokban nem csak vele, hanem Svájc elnökével, Ignazio Cassisszal is tárgyalt Ukrajna jövőbeni újjáépítéséről.

Az ukrán államfő azt mondta, mindent megtesznek, hogy az élet visszatérjen a háború előtti kerékvágásba, „{é}s az ukrán zászló visszatér oda, ahol annak valóban lennie kell.

(Telex nyomán)

Valódi Hírek