Szijjártó a CNN-en magyarázkodott, miért fizetünk rubelben Putyinnak a gázért

Már Amerikába is eljutott a hírünk.

New Yorkban tartózkodik Szijjártó Péter külügyminiszter, aki a CNN egyik adásában Richard Quest vendége volt.

A közel negyedórás beszélgetés témái között szerepelt a magyar gáz- és olajellátás kérdése, Oroszországtól való függősége, a magyar kormány álláspontja az orosz–ukrán háború ügyében, különös tekintettel a fegyverszállítmányokra, az EU által szerdán elindított jogállamisági eljárás és a hazai helyzet, illetve az, hogy Orbán Viktor az április 3-i választás után győzelmi beszédében ellenfélként jelölte meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

A gáz- és olajellátás kapcsán Szijjártó elmondta, hogy nincsen meg a megfelelő infrastruktúra Közép-Európában ahhoz, hogy Magyarország megszabaduljon az orosz függőségtől.

„Egy ország gázellátása, illetve olajellátása nem filozófiai, kommunikációs, ideológiai vagy politikai kérdés, hanem fizikai kérdés.”

– mondta a külügyminiszter.

Ukrajnával kapcsolatban arról beszélt, hogy nem mindegyik EU-, illetve NATO-tagállam szállít fegyvert, és egyébként is, a magyar kormánynak az a kötelessége, hogy megvédje a magyar embereket. Az ukrán kormányról ettől függetlenül nincs jó véleménnyel:

„Az ukrán kormány, illetve az ukrán kormány nevében fellépő némely szereplő megpróbált beleavatkozni a magyarországi választásokba. És a Zelenszkij elnök által tett nyilatkozatok a választási kampányunk legvégén, amelyek eléggé ellenségesek voltak ránk nézve, egyáltalán nem voltak helyénvalóak. Nem kellett volna ezeket megtennie.”

Szijjártó szerint az EU zsarolja Magyarországot a jogállamisági eljárással, amely hamis vádak alapján indult. Állítása szerint a brüsszeli elit nem bírja megemészteni a Fidesz győzelmét, ezért folyamodik most ilyen eszközökhöz.

A teljes adást itt nézheted meg:

(via Telex.hu)

Valódi Hírek