Elnököt választanak a franciák: Macron és Le Pen között dől el a csata

Az első eredmények este 8 körül érkezhetnek.

Vasárnap reggel 8 órakor elkezdődött Franciaországban az elnökválasztás második fordulója. A választópolgárok az első körből továbbjutó jelöltek, az Európa-párti hivatalban lévő elnök, Emmanuel Macron, valamint a szélsőjobboldali Putyin-szimpatizáns, önmagát szuverenistának valló Marine Le Pen között dönthetnek.

A szavazáson 49 millió választásra jogosult állampolgár járulhat az urnákhoz. Az országban egységesen reggel 8 órakor nyíltak az urnák, a kistelepüléseken azonban csak 6 vagy 7 óráig lehet szavazni, míg a nagyobb városokban 8 órakor zárul a voksolás.

A szombaton 0 órakor életbe lépett kampánycsend előtti utolsó felmérés

a regnáló Macron előnyét mutatta.

Az elnök eszerint a szavazatok 55,5-57,5, míg ellenfele a választók 42,5-44,5%-ára számíthat.

A részvételi hajlandóság némileg alacsonyabb lehet, mint az 5 évvel ezelőtti. Akkor a második fordulóban a mostanihoz hasonlóan Macron és Le Pen mérkőzött meg egymással, és a választásra jogosultak 74,6%-a jelent meg az urnáknál.

Döntő kérdés, ki tudja hatékonyabban megszólítani a kiesett jelöltek szavazóit. Az első fordulóban Le Pen mögött szorosan a harmadik helyen végzett radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon választóinak 41%-a a jelenlegi elnökre, 21%-a pedig a kihívójára tervez voksolni. A baloldali jelölt fiatal szavazóit Macron elsősorban környezetvédelmi, míg Le Pen megélhetési kérdésekkel próbálja megszólítani.

Franciaországban a jelenlegi a 11. elnökválasztás 1958 óta. 2000-től egy népszavazás eredményeként 5 évente esedékes a szavazás, előtte 7 évre választottak elnököt a szavazók.

Macron jelenlegi államfői ciklusa május 13-án jár le, akkor iktathatják be a következő elnököt.

Kérdés, sikerül-e ismételnie, vagy Franciaország az orbáni utat választja?

(Portfolio/Nyugati Fény)

Valódi Hírek