Kilépett a Momentumból a párt pécsi képviselője — Súlyos okokat emleget a háttérben

Topán László kilépésével megszűnt a Momentum frakciója a pécsi közgyűlésben.

„Meghoztam egy hosszú ideje érlelődő döntést: a mai napon kiléptem a Momentum Mozgalomból és a párt közgyűlési frakciójából is.”

– jeletette be a Facebook-oldalán Topán László, a Momentum pécsi önkormányzati képviselője.

Topán a döntése indoklásában azt írja:

„Indokaim számosak, egyetlen poszt nem elegendő minden ok részletes kifejtésére.

Ami biztos: nem kívánok sem ambiciózus egyének, sem immunhiányos szervezetek foglya, hasznos hülyéje vagy épp tettestársa lenni.

Annak idején azért csatlakoztam a Momentumhoz, és azért vállaltam – civil szakmai karrieremet is részben megszakítva – közéleti szerepet, mert láttam lehetőséget egy jobb ország építésére.

Akkor úgy tűnt, van politikai akarat és megfelelő szervezet arra, hogy ne legyünk következmények nélküli ország.

2019-ben a pécsi vásártéren egy sajtótájékoztatón új politikai kultúrát ígértünk a választóknak, akkor úgy fogalmaztam: >>a megoldjuk okosba’-korszak véget ér<<.

Sajnos meg kell állapítanom: egyelőre nem ért véget.

Döntésem talán sokak számára váratlan vagy érthetetlen, de azoknak, akik maguk is részesei, legközelebbi szemlélői, sőt elszenvedői voltak az engem új utak keresésére sarkalló folyamatoknak, nincs okuk meglepődni.

Meglepődést legfeljebb az válthat ki, hogy akad egy képviselő, aki ki mer lépni egy épp parlamentbe jutó párt kétes biztonságot jelentő érdekrendszeréből, és a meggyőződését követi.

Aki ezen meglepődik, az voltaképpen a lépésemet igazolja.

A lelkiismeretével egyébként mindenkinek magának kell elszámolnia.

Két és fél év van még ebből a képviselői ciklusból. A Mindenki Pécsért Egyesület képviselőjeként folytatom munkámat egy jobb, élhetőbb város érdekében.”


.
A pécsi Momentumban mostanában komoly belharcok folynak: a helyi elnököt, Nemes Balázst a párt korábbi alelnöke, Körömi Attila lényegében azzal vádolta meg, hogy tavaly csalással választották újra a párt pécsi elnökévé.

Egy Körömi által összeállított és nemrég nyilvánosságra hozott dokumentum szerint a pécsi Momentum 2021 áprilisában megrendezett rendkívüli tisztújító kongresszusán tudatos félrevezetéssel sikerült elérni, hogy Nemest válasszák újra. Körömi hozzáteszi, Nemes Balázs tudott a csalásokról, és számított is rájuk győzelme érdekében.

Mint ismert, a momentumos önkormányzati képviselők már korábban kiléptek a városvezető koalícióból, ám a párt pécsi elnöke továbbra is próbálja keményen fogni a közgyűlésben ülő momentumosokat.

A koalícióból való kilépésük után a párt képviselőit kirakták a bizottsági helyeikről, viszont Nemes Balázs továbbra is város innovációs biztosa lehet. Erre egy lehetséges magyarázat, hogy Nemes rendre letiltja a Péterffy Attila polgármesterrel kritikus momentumos önkormányzati képviselők nyilatkozatait.

Ezek alapján Topán László azért szánhatta rá magát a kilépésre, hogy Nemes nyomásától megszabaduljon. A képviselő döntése komoly érvágás a Momentumnak, a párt frakciója ugyanis ezzel megszűnt a pécsi közgyűlésben.

A bama.hu megkérdezte Nemes Balázst, a Momentum pécsi elnökét, hogy egyeztetett-e vele Topán László, mielőtt meghozta a döntését és megtette a nyilvános bejelentést. Nemes igennel felelt, de több részletet nem akart megosztani.

Valódi Hírek