Magyarország is előkerült Macron és Le Pen elnökjelölti vitáján

Több erős pillanatot hozott a közel háromórás összecsapás.

Szerda este megtartották Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke és Emmanuel Macron francia elnök utolsó összescsapását a vasárnapi elnökválasztás előtt. A vita az öt évvel ezelőtti visszavágója volt, amikor ugyanígy a két politikus jutott be a választás második fordulójába. Az akkorit Macron nyerte, és a BFMTV felmérése szerint a nézők 59%-a ismét őt látta meggyőzőbbnek.

A vita több nagy téma körül zajlott, ezek a vásárlóerő, az orosz-ukrán konfliktus, a környezetvédelem, a nyugdíj, az oktatás, és a bevándorlás voltak. A közel három óra során a jelenlegi elnök végig dominált, Le Pen bármit mondhatott, Macron kijavította az állításait, igyekezve alkalmatlannak beállítani ellenfelét.

Macron támadásaira Le Pen sokszor reagálni sem tudott: az egyik legemlékezetesebb pillanat volt, amikor az elnök azzal támadta a másikat, hogy Putyin embere, és első európai politikusként ismerte el a Krím-félsziget annektálását. Válaszul Le Pen egy évekkel korábbi, saját maga írt tweetet mutatott fel kinyomtatva, azt bizonygatva, hogy ő már régen is Ukrajnát támogatta.

Az orosz-ukrán háború kapcsán Magyarország is előkerült: Macron felemlegette, hogy Le Pennek orosz és magyar bankok finanszírozták a kampányát, ezzel is tovább erősítve függőségét Putyintól. Le Pen érdemben ezt a vádat sem tudta cáfolni, és csak annyit mondott, hogy ő teljesen független Oroszországtól.

A vita vége felé előkerült az elmúlt napok, és talán az elmúlt évek egyik legérzékenyebb témája: a fejkendő betiltása a nyilvános helyeken. Le Pen egyértelműen emellett érvelt, és megígérte, hogy ha megválasztják, megtiltja a nőknek a hijab viselését. Macron figyelmeztetett, hogy ezzel polgárháborút fog kirobbantani, mire Le Pen azzal választolt, hogy ezzel azt mondja, a francia állampolgárok nem tartják be a törvényeket.

„Macron: Nem fogom kitiltani sem a fejkendőt, sem a kippát, semmilyen vallásos jelképet a nyilvános helyekről. Ezen a logikán kitiltja az összes vallási jelképet a nyilvános helyekről, nem csak a fejkendőt.

Le Pen: Nem olvasta el a törvényjavaslatomat.

Macron: Nem, a francia alkotmányt olvastam, remélem megbocsát ezért.”

A vitáról egy öt perces összeállítást itt lehet megnézni. Francia nyelvtudás nélkül is érdekes, jól megfigyelhető a két politikus viselkedése:

Valódi Hírek