Hogyan vigyázhatunk idősebb kutyánkra megfelelő táplálással?

Kutyánk hozzánk hasonlóan öregszik, a korral pedig a szőrzete is veszít a fényességéből és kevésbé lesz tömött. A 7 évnél idősebb ebeknél ízületi problémák is megjelenhetnek. Hogyan befolyásolható mindez a táplálással? Mire érdemes odafigyelni a szervezete védelmében?

A megfelelő táplálás körülményei

A megelőzés kulcsfontosságú, amelyhez hozzátartozik, hogy mindig kedvencünk életkorának, adott problémájának megfelelő tápot válasszunk. Nézzük meg, mi az amit mindenképpen kerülni érdemes!

A nyers hússal történő etetést célszerű mellőzni, hiszen egy csontozott marhahús nem tartalmaz minden szükséges nyomelemet. Nagy termetű kutyáknál, akiket nyers hússal etetnek gyakoriak a kálciumhiány következtében fellépő mozgásszervi panaszok. A nyers hús számos fertőzés forrása is lehet, mint például paraziták, kórokozó baktériumok. A házikoszt szintén nem ideális egy kutya számára.

A leghelyesebb döntés, ha megfelelő minőségű tápot biztosítunk számára, amelyben elegendő fehérje, aminosav, ásványi anyag, vitamin és nyomelem is megtalálható. Némely kutyatáp még prebiotikumokat is tartalmaz, melyek elengedhetetlenek a normál bélflóra szinten tartásához. Kerülni kell azonban a filléres tápokat, melyek javában nem elégséges a húsmennyiség és a vitaminok aránya sem megfelelő.

Milyen kutyatápot érdemes választani?

Manapság bőséges a választék a tápok terén, olykor nehéz eligazodni. Néhány szempont azonban segíthet. Mindenképpen megbízható webáruházból érdemes beszerezni. Fontos, hogy a kutyus életkorának megfelelő legyen. Találkozhatunk junior tápokkal, melyek a fiatal állatoknak ajánlottak, és vannak konkrétan idősebb ebek számára fejlesztett étkek is. Ezeknek az összetétele igazodik az adott korú állat szükségleteihez, olyan arányban tartalmazzák a nyomelemeket, vitaminokat, fehérjemennyiséget, ahogyan éppen abban a korban ideális.

Ugyanakkor választhatók speciális gyógytápok is, melyek az idős kutyusoknak, vagy az egészségügyi problémákkal küzdők számára nyújthatnak nagy segítséget. Gondoljunk például a kifejezetten a vesék támogatására fejlesztett tápokra, az érzékeny emésztésű kedvencek számára elérhetőkre, a magasabb rosttartalommal rendelkezőkre.

Bizonytalanság esetén érdemes kikérni az állatorvos tanácsát, aki segít eligazodni. A magas minőségű kutyatápokat, speciális száraz eledeleket megtalálod a Grandopet.hu webáruházban!

Hogyan óvjuk idős kedvencünket?

Először is kerüljük a házikoszt adását! Válasszunk kifejezetten idős állatok számára ajánlott kutyatápot! Ne adjunk egyszerre nagy mennyiségű száraz eledelt, helyette kisebb adagokat, többször!

Közvetlenül étkezés után ne engedjük a hempergést, mozgást! Szánjunk elég időt a közös játékra, hogy érezze a szeretetet! Nagyon fontos a rendszeres állatorvosi vizsgálat, a kötelező oltások és az odafigyelés az apró rendellenességekre is. A kutyusnak minden életkorban szüksége van szabadban történő mozgástevékenységekre, de mindig az állapotához mérten. Vigyázzunk kedvenceinkre!