Elszántan tagadja Orbán megbízottja, hogy megszorításokat tervezne a kormány

Pedig saját bevallása szerint is tragikus helyzetben van a gazdaság.

Nem lesz a lakosságot sújtó adóemelés — jelentette ki a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a Világgazdaság podcastjában pénteken.

Nyitrai Zsolt azt mondta: a globális helyzet Magyarországot is érinti: a magyar gazdaságot is több mint 2 éve „gyötri” a koronavírus-járvány, az energiaárak berobbanása, továbbá az orosz-ukrán háború. Mindezek miatt „költségvetési fegyelemre” lesz szükség, de leszögezte:

„az embereket érintő megszorítás egészen biztosan nem lesz”.

Fontos a pénzügyi stabilitás, a költségvetési hiány lefaragása, mert enélkül nehezen lehetne gazdasági növekedés, és egyértelműen ez a cél — jegyezte meg.

A miniszterelnöki megbízott felhívta a figyelmet, hogy Orbán Viktor vezette polgári kormánynak van tapasztalata a válságkezelésben. 1998 és 2002 között többször volt komoly árvízhelyzet Magyarországon. 2010 után egy gazdasági világválság közepette vették át a kormányzást majd megtörtént a vörösiszap-katasztrófa, aztán 2015-ben jött a migrációs válság, 2019 óta tart a koronavírus-járvány, most pedig kitört a háború. Ezen válságok kezelésénél a polgári kormány helyt tudott állni — jelentette ki.

Úgy értékelt, a vasárnapi országgyűlési választás eredménye is annak köszönhető, hogy amikor nehéz helyzetben volt az ország, az Orbán Viktor vezette kormány nem a lakosság kiadásait növelte, hanem azok irányába fordult, akik „extraprofitot” halmoztak fel, mint a multinacionális vállalatok.

Ezt nevezték „igazságos közteherviselésnek”.

Szerinte az, hogy baloldali politikusok, baloldali elemzők „megszorításokat” vizonálnak, azt jelzik:

„ők ezt tennék ha kormányra kerülnének”.

Ezért is jó, hogy nem így történt — értékelt.

Az Orbán Viktor vezette kormány szerinte

mindent megtesz, hogy megvédje az embereket a többletkiadásoktól.

Ezért is vezették be a kamatstopot, valamint az alapvető élelmiszerekre vonatkozó árstopot és az üzemanyagárstopot.

Mindegyiknek van egy határideje — emelte ki, de hozzátette: törekszenek rá, hogy ezeket meghosszabbítsák. Az üzemenyagár tekintetében is azt mondta, folynak a tárgyalások arról, hogy az miként lehetne a jövőben is fenntartható. A globális szinten növekvő infláció miatt is több olyan döntést hoztak, hogy azt „kevésbé érzékelhetővé” tegyék az emberek számára.

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: a polgári kormányzat működésének „lelke” a családok támogatása. Csak a családok támogatásával haladhat a magyar nemzet — jelentette ki. Mindemellett az általa képviselt kiemelt társadalmi csoportok — köztük az idősek, a cukorbetegek, az ápolók, a horgászok — a jövőben is kiemelt figyelmet fognak kapni.

Az egyes csoportok problémáinak megoldása, céljainak elérése ügye iránt a kormányfő is érzékeny. Ráadásul, mint mondta ezek sok esetben kis költségvetési vonzattal járnak. Céljuk, hogy a kormány és ezen kiemelt társadalmi csoportok közötti emberei és szakmai kapcsolatot még szorosabbra fűzzék — közölte.

Azt is kiemelte, hogy európai uniós helyreállítási alap forrásaiból minden tagállamnak jár 2100 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás továbbá 3600 milliárd forintnyi nulla százalékos kamatozású hitelkonstrukció.

Ezek — mint fogalmazott — „nem ajándékok”, ezek járnak Magyarországnak, a magyar nemzetnek. Ezekért a támogatásokért a magyar kormány küzdeni fog — közölte. Azt mondta: a magyar kormány nem kapott semmilyen, konkrétumot tartalmazó értesítést Magyarország elleni jogállamisági eljárásról.

„Várjuk a fejleményeket”

— fogalmazott, hozzátéve:

„mi ki fogunk állni Magyarország és a magyar emberek mellett”.

Nyitrai Zsolt szerint úgy tűnik, mintha a választási eredmények után „bosszúgépezet” indult volna be Brüsszelben.

A választási eredmény kapcsán Nyitrai Zsolt köszönetét fejezte ki valamennyi embernek — pártállástól függetlenül –, akik részt vettek múlt vasárnap a szavazáson. Külön megköszönte azoknak, akik a Fidesz-KDNP-re szavaztak.

Azt mondta: a 136 parlamenti mandátum a levélszavazatokkal akár 137 is lehet a Fidesz-KDNP számára.

„Ez minden idők legnagyobb választási sikere”

— jelentette ki.

A kormánypárti képviselő szerint ez a siker annak köszönhető, hogy az emberek érezték: a Fidesz-KDNP által vezette kormány számára mindig is Magyarország biztonsága volt az első.

Látták, hogy a baloldalon „egy lehetetlen kényszerkoalíció” jött létre, s hogy ők „csak a hatalom megszerzése érdekében álltak össze”.

Mindemellett a választók nagy többsége érezte az elmúlt 12 év közös eredményeit is.

A miniszterelnöki megbízott kérdésre válaszolva azt mondta: április végén május legelején lehet az újonnan megválasztott országgyűlés alakuló ülése. Nyitrai Zsolt megjegyezte: a baloldali ellenzéki képviselőknek el kellene fogadniuk a választást eredményét, s tiszteletben kellene tartaniuk a választók akaratát. Nyitrai Zsolt szerint a baloldali ellenzék fel fogja venni mandátumait.

Felhívta a figyelmet, hogy múlt vasárnap „gyermekvédelmi” népszavazás volt. Soha nem volt még olyan ügy Magyarországon, amely egy irányba ennyi szavazatot kapott volna — emelte ki, hozzátéve: ez mindenképpen köti a következő kormányt és a parlamentet is.

(via mti)

Valódi Hírek