Most érkezett: Kemény üzenetet küldött Orbánnak az ukrán külügy

Kijev szerint Magyarország hozzájárul az orosz hadigépezet finanszírozásához azzal, hogy hajlandó rubelben fizetni a gázért.

Barátságtalan hozzáállás Magyarországtól, hogy kész rubelben fizetni az orosz gázért – közölte a Reuters tudósítása szerint az ukrán külügyminisztérium szóvivője csütörtökön. Oleg Nikolenko szerint ha Magyarország valóban segíteni akarja a háború befejezését, akkor

  • hagyja abba az Európai Unió egységének rombolását,
  • támogassa az új oroszellenes szankciókat,
  • nyújtson katonai segítséget Ukrajnának,
  • és ne teremtsen további finanszírozási forrásokat az orosz hadigépezet számára.

A szóvivő kiemelte:

„Soha nem késő a történelem helyes oldalára állni”.

Orbán Viktor szerdai sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta, hogy a magyar fél kész rubelben fizetni a gázért az oroszoknak. A szóvivő egyébként más ügyben is kritizálta már a magyar kormányt, a tisztségviselő például cinikusnak minősítette azt a miniszterelnöki felvetést, miszerint Budapesten kellene rendezni az orosz és ukrán fél közötti béketárgyalásokat.

Friss fejlemény az ügyben, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter felszólította a NATO-szövetségeseket, hogy szállítsanak több fegyvert Ukrajna háborús erőfeszítéseinek megerősítésére, beleértve harci repülőgépeket, nehéz légvédelmi rendszereket, rakétákat és páncélozott járműveket.

(via, Ruters / rtl.hu)

Valódi Hírek