Ilyen még nem volt hazai népszavazáson: Példátlanul sok érvénytelen szavazatot adtak le

Kirívó eset.

Érvénytelen lett a kormány által kiírt, „gyermekvédelminek” nevezett népszavazás, amely a politikai kampány részévé tette az LMBTQ-személyek megbélyegzését és a nemváltás kérdését. Erről korábbi cikkünkben is írtunk.

Ugyan mind a négy kérdésre 95 százalék volt a nem válaszok aránya, azaz 2,8 millióan értettek egyet a kormánnyal, egyiknél sem sikerült elérni az érvényességet. Ehhez az kellett volna, hogy 4 107 652-en vegyenek részt a szavazáson.

Soha ennyi érvénytelen szavazat nem volt népszavazáson:

Mindegyik kérdésre több mint 1,5 millióan ikszelték be tudatosan egyszerre az igen és a nem választ is. A négy kérdésre így átlagosan 20,41 százalék volt az érvénytelen szavazatok aránya.

Ilyen magas számnál semmiképpen nem mondható az, hogy csak véletlenről van szó. Ebben az esetben az érvénytelen szavazatoknak politikai üzenetértéke van.

Az alábbi grafikon azt ábrázolja, hogy néhány országos népszavazáson hogy alakult az érvénytelen szavazatok százalékos aránya. Eddig a 2016-os kvótanépszavazás számított csúcstartónak, ahol 6 százalék volt az érvénytelen voksok aránya, a mostani azonban mindegyiken túltett:

A valasztas.hu adatai szerint ezen kívül 453 912 olyan ember volt, aki bár felvette a népszavazási szavazólapot, de nem adta le. Így tehát közel

2 millió ember fejezte ki egyet nem értését a kormány által kezdeményezett referendummal

— mondta a Telexnek Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

Friss fejlemény az ügyben, hogy az Amnesty International szerint az érvénytelen népszavazás miatt

vissza kell vonni a gyerekvédelmi törvényt.

Az Amnesty International Telex-nek eljuttatott közlésében, így fogalmaz:

„Az eredmény világos: az emberek nem akarnak egy olyan országban élni, ahol a családtagjaik, barátaik és munkatársaik ellen hergel a kormány. A homofób és transzfób propaganda-törvényt haladéktalanul vissza kell vonni”.

— idézi a lap Vig Dávidot, az Amnesty International Magyarország igazgatóját.

Az Amnesty International Magyarország a Háttér Társaság és 12 másik civil szervezet részvételével a népszavazás érvénytelenségéért folytatott kampányt. A közleményben azt írták, úgy érzik, hogy ez a kampány sikeres volt.

A kormány által benyújtott népszavazáson a nem végleges eredmények alapján is közel 1,5 millió ember szavazott érvénytelenül, ami példátlan.

(via, Telex)

(Kiemelt kép: MTI)

Valódi Hírek