Újabb csalás: Így vásárol szavazatot a Fidesz Lázár János választókerületében

Az ország minden pontjáról érkeznek hírek a visszaélésekről.

A Tiszta Szavazás nevű Facebook-oldal újabb visszaélésről közölt adatokat. A közösségi oldalon arról írtak, a választások tisztaságát segítő önkénteseket fenyegetik a Csongrád-Csanád megyei Makón, akik kifigyelték, hogyan próbál szavazatokat vásárolni a Fidesz.

Az oldal bejegyzését az alábbiakban közöljük:

🍗 Szavazatért húst ajánlanak, a Tiszta szavazás önkénteseit fenyegetik Makón 🍗

Makón (Csongrád-Csanád megye, 4. OEVK) érdekes dolgokat tapasztaltak a választás tisztaságára figyelő őrszemeink a délelőtt folyamán.

A történtek szavazatvásárlás erős gyanúját vetik fel.

A Tulipán utcai és a Királyhegyesi utcai szavazókör előtt őrszemeink arra lettek figyelmesek, hogy kora reggeltől 2-3 gyanús autó órákon keresztül visszatérően megállt a két érintett szavazókör előtt, kiszálltak belőle szavazni igyekvő emberek, majd a szavazás után a szavazóköröktől nem messze lévő Bethlen utca 11. címen lévő telekre szállították őket ugyan ezekkel az autókkal.

A helyi szavazók elmondása szerint azért ez a telek volt az autók célpontja, mert itt

>>a megfelelő helyre behúzott szavazatért 5 adag húst adtak a disznóvágásból visszamaradt húsokból<<

nekik. Őrszemeink elmentek a helyiek által említett telekhez, ahol nagy sütés-főzést és jövés-menést láttak az udvaron, de nem engedték be őket, arra hivatkozva, hogy rendezvény nem nyilvános, >>magáneseményről<< van szó.

Mivel a választási törvény szerint nem csupán az tekinthető büntetendő cselekedetnek, ha pénzért vásárolják meg az állampolgárok szavazatait, hanem az is, ha bármilyen anyagi ellenszolgáltatást (például élelmiszert) ajánlanak cserébe, emellett a választójogot érintő jóhiszemű joggyakorlás sérülése is felmerült az eset kapcsán, a szemtanúk úgy döntöttek, hogy rendőrt hívnak a Tulipán utcai szavazókörhöz és feljelentést tesznek.

A rendőrök ki is mentek a helyszínre, azonban a szemtanúkat a helyi választási bizottsághoz irányították arra hivatkozva, hogy nem az ő hatáskörük intézkedni. A TASZ választási jogi szakértője szerint a Büntető Törvénykönyv szerint nem csupán az tekinthető büntetendő cselekedetnek, ha pénzért vásárolják meg az állampolgárok szavazatait, hanem az is, ha bármilyen anyagi ellenszolgáltatást (például élelmiszert) ajánlanak cserébe.

A választási eljárásról szóló törvény szerint

a hasonló cselekmények emellett a jóhiszemű és rendeletetésszerű joggyakorlás követelményét és a választás tisztaságát is sértik.

A szavazókör előtt zaklatták is az aktivistáinkat, kamerázták őket, fel akarták rúgni a pultjukat, miközben azt kiabálták: >>mindenki szavazzon a Fideszre<<. Az őrszemek itt is rendőrt hívtak, akik jelen pillanatban intézkednek.

A szemtanúk úgy döntöttek, hogy rendőrt hívnak a Tulipán utcai szavazókörhöz és feljelentést tesznek. A rendőrök ki is mentek a helyszínre, azonban a szemtanúkat a helyi választási bizottsághoz irányították arra hivatkozva, hogy nem az ő hatáskörük intézkedni.

A TASZ választási jogi szakértője szerint a rendőrség eljárása problémákat vet fel, hiszen azonnali intézkedési kötelezettségük lett volna annak érdekében, hogy a további törvénysértő cselekedetek elkövetését megakadályozzák, ezért a helyszínen lévő jogász az ügyészséghez fordult, akik utasították a rendőrséget az eljárásra.

(Tiszta Szavazás/Facebook)

Valódi Hírek